Film

Skribent

Andreas Samuelson

11 juli 2023 | 14:00

Kristen actionfilm är sommarens oväntade kassasuccé i USA

Bland sommarens kioskvältare på amerikanska biografer återfinns oväntat den kristna, verklighetsbaserade ”Sound of Freedom”. Men bakom klirr i kassan och fint mottagande finns problematiska faktorer.
Bland sommarens storfilmer slåss inte oväntat franchise-rullar som ”Fast X”, ”Transformers: Rise of the Beasts” och nyligen släppta ”Insidious: The Red Door” som lyckades slå själva Indiana Jones. Men en titel som förvånar i sammanhanget är den definitivt mer okända ”Sound of Freedom”, en trosbaserad film som dragit in över 40 miljoner dollar på sin ynka 14,5 miljoners budget.
 
Dramat handlar om den verklige federala agenten Tim Ballard (spelad av Jim Caviezel) som räddar en pojke från barnsexhandel och sedan ger sig ut för att rädda pojkens syster i Colombia.
 
Slashfilm skriver att filmen spelades in redan 2018 och skulle distribueras av 20th Century Fox innan de köptes upp av Disney som lade filmen på hyllan. Nu har ett annat bolag, Angel Studios, släppt den och förutom publikintäkter har den även fått gott mottagande. På Rotten Tomatoes har den 76% från kritiker och hela 99% från publik.
 

Biosuccé - med problematiska kopplingar till QAnon

 
Med det sagt så är filmen inte utan problematiska kopplingar till högerextrema QAnon, som inte minst varit involverade i stormningen av Kapitolium 2021. Både Ballard och Caviezel har stöttat många av QAnons konspirationsteorier, som motbevisats av experter. Caviezel har exempelvis talat på flera QAnon-konferenser om bland annat ”adrenokromering av barn”, teorin om att sexhandlare använder kemiska föreningar för tillgång till barns blod.
 
Ballard å andra sidan har spridit teorin om att IT- och e-handelsföretaget Wayfair smugglat och sålt barn, och ibland packat dem i förvaringsskåp. Trots noll bevis för detta resulterade denna anklagelse i att företagets anställda hotades och utredande om sexhandel inleddes, skriver Washington Post.
 
Även om filmen inte har en direkt koppling till QAnon så har många kritiker anklagat den för att förvränga sanningen om barnsexhandel i linje med QAnons teorier. Filmen har även marknadsförts på QAnons webbsida. Distributören Angel Studios förnekar dock något inflytande från QAnons teorier i filmen.
 
 
Trosbaserade, kristna filmer är fortfarande något främmande här i Sverige, och även högerextrema organisationers inflytande i film. I dagsläget ser det inte ut som om ”Sound of Freedom” kommer på bio i Sverige men möjligen kan intresserade finna den på streaming så småningom.
 
Är du intresserad av att se ”Sound of Freedom”?
| 11 juli 2023 14:00 |