Film

Skribent

Alexander Kardelo

12 februari 2018 | 09:30

Sony ber om ursäkt för allergi-chock i ”Pelle Kanin”

En scen i nya barnfilmen ”Pelle Kanin” driver med matallergiker. Det har fått upprörda föräldrar att mana till bojkott.
Barnboksfavoriten Pelle Kanin har hamnat i blåsväder. En scen i den bioaktuella familjefilmen visar hur Pelle och hans vänner retas med sin ärkefiende, Tom McGregor (spelad av Domhnall Gleeson). Fast de vet att han är allergiker, kastar de blåbär på honom och orsakar en allergisk chock.

Många upprörda föräldrar har uttryckt oro i sociala medier, över hur scenen driver med matallergier. ”Respektlöst”, ”mobbning” och ”livshotande beteende” står det att läsa i en namninsamling riktad till Sony, som snart fått 10.000 signaturer.
 
Många manar också till bojkott av filmen, andra tycker att föräldrar bör vara medvetna om den problematiska scenen och vara redo att diskutera den med sina barn.
 
 
Filmskaparna och studion bakom ”Pelle Kanin” har nu tvingats gå ut med en officiell ursäkt:

”Matallergier är allvarligt. Vår film borde inte ha tagit lätt på Pelle Kanins ärkefiende Mr. McGregors allergi mot blåbär, inte ens på ett tecknat, slapstick-aktigt sätt. Vi ångrar verkligen att vi inte var mer alerta och lyhörda för det här problemet, och vi ber verkligen om ursäkt.”
 
 
"Pelle Kanin" bygger på Beatrix Potters barnböcker. I den nya filmen är karaktären datoranimerad i en verklig värld. Förutom James Corden som huvudpersonen hörs bland andra Margot Robbie och Daisy Ridley i filmen, som får svensk biopremiär den 21 februari.
| 12 februari 2018 09:30 |