Film

Skribent

MovieZine

4 november 2020 | 14:30

Sociala distanser i fokus på Göteborg Film Festival 2021

"Ställda inför den största krisen i filmens historia behöver vi återuppfinna hur en filmfestival kan genomföras under en pandemi."
Samtidigt som Göteborg Film Festival avslutades i februari i år kom larmrapporter om att coronavirusets spridning riskerade att utveckla sig till en pandemi. Sedan dess är inget sig likt.

Om tre månader startar Göteborg Film Festival 2021 – en festival där sociala distanser kommer vara i stort fokus såväl i filmprogrammet som på festivalen i sig.

– Ställda inför den största krisen i filmens historia behöver vi återuppfinna hur en filmfestival kan genomföras under en pandemi. Vårt mål är att ge synlighet till filmskapare och stödja filmbranschen genom att skapa en innovativ festival som erbjuder en plats för reflektion och trygga filmupplevelser för publiken.

- På samma sätt som filmskapare har tvingats tänka nytt, behöver vi vara kreativa för att skapa en lika säker som kraftfull manifestation av filmkonstens värde i en unik krissituation, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare för Göteborg Film Festival.

Säkerhet och trygghet står i fokus under kommande filmfestival. Det innebär att arrangemanget kommer att anpassas efter de vid tidpunkten gällande rekommendationerna, skriver man i ett pressmeddelande.

Det innebär en nedskalad festival med färre filmvisningar än vanligt. Samtidigt utgår alla andra arrangemang som konserter och seminarier. Däremot satsar man på att göra filmer tillgängliga digitalt över hela Sverige, precis som Stockholms filmfestivals Festival On Demand nu i november.
 

Fokus: Sociala distanser

 
I filmprogrammet vid Göteborg Film Festival 2021 kommer Fokus: Sociala distanser att utforska den nya värld som uppstått i pandemins spår.

Guldbaggebelönade "Efterskalv"-regissören Magnus von Horns emotsedda influencerdrama "Sweat" och Andrea Segres smygöppningsfilm från Venedigs filmfestival, "Molecules", är två av filmerna som kommer ingå i fokussektionen. "Sweat" kommer även tävla i Nordic Competition vid Göteborg Film Festival.

– I Fokus: Sociala distanser kommer vi dels undersöka den nya genre med filmiska experiment som uppstått under pandemins begränsningar, dels visa filmer som inte direkt handlar om hälsokrisen, utan på olika sätt ger perspektiv på de omvälvande känslomässiga erfarenheter av bland annat avstånd, misstänksamhet och solidaritet som format oss och våra samhällen under det senaste året, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare.
 
 

Göteborg Film Festival blir tillgängligt i hela Sverige

 
Nästa år kommer det även bli möjligt att uppleva Göteborg Film Festival hemma från tv-soffan.

För att alla som inte har möjlighet att närvara i slutet av januari ska kunna ta del av Göteborg Film Festival kommer festivalen även lansera ett digitalt alternativ. Ett festivalrum på nätet där publiken kommer kunna streama ett utvalt filmprogram, men också få tillgång till intervjuer, festivalatmosfär och guidas genom kvällarna av en programledare.

Varje kväll under festivalen kommer en ny film premiärvisas parallellt på en festivalbiograf och digitalt, så att den förväntan och nervositet som präglar en festivalpremiär kan upplevas i vardagsrum över hela Sverige. Andra digitala överraskningar och godbitar utlovas också.

Mer detaljer kommer vid programsläppet den 12 januari. Göteborg Film Festival pågår mellan 29 januari och 8 februari 2021.
| 4 november 2020 14:30 |