Serie

Skribent

Patrik Jonsson

31 oktober 2013 | 20:01

Snart kommer J.J. Abrams "Almost Human"

Nu på måndag faktiskt, den 17:e november för att vara mer exakt och kanalen heter Fox. Ett framtida polisdrama med starka "Robocop"-influenser, kan det vara något? Snart vet vi svaret.

Detta är alltså J.J. Abrams 872:a serie, nej inte riktigt, men det börjar nästan kännas så. Det som är lite oroväckande är att de serier som varit sprungna från denne herre den senaste tiden har brustit en hel del i både manus, skådespelarinsatser och produktionsmässigt överhuvudtaget. Det börjar kännas lite slentrianmässigt hos Abrams och hans bolag Bad Robot och det är inte bra, inte bra alls.

Abrams framfart var till en början riktigt stabil med succéserierna "Alias", "Lost" och "Fringe", men sedan hände något, jag vet inte exakt vad, men plötsligt märktes en makaber skillnad i hans produktioner. Visserligen rullar både hans "Person of Interest" samt usla "Revolution" just nu och de drar båda hyggligt med tittare, men de är knappast några "Lost" eller "Fringe", långt ifrån. Hans båda nedlagda serier "Undercovers" och "Alcatraz" ska vi inte ens tala om.

Jag har i en tidigare artikel varit in på det här med att alla har sina svackor, så även J.J. Abrams. Den här svackan börjar dock bli lite väl långdragen nu tycker jag och ska jag vara helt ärlig tror jag dessvärre inte att just "Almost Human" kommer att ändra på det hela heller. Detta doftar alldeles för mycket av ännu en "buddy-cop"-procedural i mängden, visserligen med den skillnaden att den ene här är en robot, ja eller en människolik android då. Men jag vet inte ifall just den "twisten" kommer att räcka för att få med mig som hängiven tittare. Jag ska inte sitta här och säga att jag tror att serien blir ett fiasko, för det tror jag inte, den kommer säkerligen att locka tillräckligt med tittare för att få den att snurra på i ett par säsonger, men ifall jag personligen är med på den dansen ställer jag mig ytterst tveksam till, jag brukar lätt tröttna på procedurals.

"Almost Human" utspelar sig alltså 35 år in i framtiden, år 2048, en tid där brottsligheten nått sin kulmen och där människor (poliser), inom Los Angeles polisstationer numera paras ihop med människoliknande androider. Självklart faller inte detta upplägg vissa av snutarna i smaken och lika självklart paras huvudkaraktären ihop med just en sådan här android, ja eller robot. Just denne robot visar sig dock besitta förmågan att förmedla samt förstå känslor. Detta är alltså själva upplägget för serien, vi kommer sedan att få följa denna snutduo genom olika krångliga fall och deras minst lika krångliga förhållande till varandra.

I nedlagda "Undercovers" försökte Abrams med "tvisten" att snutparet skulle vara gifta och det fungerade inte, nu består snutparet alltså istället av en människa och en robot, vi får väl se ifall det fungerar bättre.

I huvudrollen som den hårde samt androidkritiske snuten John Kennex ser vi Karl Urban ("Dredd" & "Star Trek") och som hans partner, robot-androiden Dorian, hittar vi Michael Ealy ("Common Law"). I övriga roller finns bland andra Lili Taylor, Minka Kelly samt Michael Irby. Vad som främst talar för den här serien är mannen bakom den; J.H. Wyman. Han var nämligen huvudprocent och huvudmanusförfattare under den större produktionstiden av "Fringe" och det ska man väl i ärlighetens namn inte bortse från. Wyman kommer att både producera, regissera och skriva avsnitt till "Almost Human" medan J.J. Abrams är seriens huvudproducent.

Vad tror ni, kan "Almost Human" bli något i stil med seriefenomenen "Lost" och "Fringe", eller kommer den bara att bli ännu en trött snutserie (med en tvist!) i mängden?

Här har ni en trailer så kanske det blir något lättare för eder alla att avgöra:

Det ser i alla fall snyggt och påkostat ut, alltid något.

| 31 oktober 2013 20:01 |