Film

Skribent

Annons

22 december 2021 | 14:40

Snabbguide till VPN - så funkar det

VPN kan för nybörjaren framstå en slags magisk, mystisk portal till en värld av underhållning. Men vad betyder det och hur funkar det? Vi besvarar alla dina frågor om VPN.
Det blir lockande för allt fler att använda VPN för att "surfa från USA" och därmed komma åt amerikanska streamingtjänsters utbud.

Det är ingen hemlighet att Netflix, Disney+ och HBO Max med flera visar olika innehåll i olika länder. Detta beror på komplexa rättigheter mellan olika regioner, så en film som visas på bio i Sverige kan redan finnas att streama på Netflix eller HBO Max i USA. Att komma runt landgränserna med hjälp av VPN blir allt mer populärt.

– Utan att ha någon statistik kan vi se att många fler efterfrågar VPN-tjänster och att det kommer till allt fler företag på marknaden, säger Martin Appel, konsumentredaktör på PC för alla, till Aftonbladet.
 

Vad är VPN?

 
VPN står för Virtuellt privat nätverk - och är en tjänst som skyddar din privata information och skickar den via servrar utomlands. Tack vare VPN kan en person i Sverige exempelvis få tillgång till amerikanska Netflix, eller se på SVT Play från utlandet.

Utan att bli alltför teknisk så skapar VPN en datatunnel mellan ditt nätverk och en server som kan vara baserad tusentals mil bort. På det sättet ser det ut som att du surfar från ett annat land.

Många företag och privatpersoner använder sig av VPN för att skydda känsliga data eller sin surfhistorik. VPN kan exempelvis användas när du skickar mail eller betalar räkningar. Det är speciellt användbart på öppna wifi-nätverk som på caféer, där man är extra utsatt.
 

Hur skaffar jag VPN?

 
Att skaffa VPN är både snabbt och enkelt. En tjänst som Atlas VPN låter dig ladda ner en app till datorn. När du sedan blivit medlem och startar appen väljer du om du vill ansluta till en server i USA, England eller något annat land. Hastigheten kan variera, men oftast märker du inte ens att du surfar via VPN.

Priserna skiljer sig mellan olika VPN-leverantörer. Atlas VPN erbjuder just nu en julrabatt på hela 86 procent. Signar du upp på tre år får du dessutom tre månader på köpet. Priset landar på 49,99 dollar (eller 450 svenska kronor) för 36+3 månader. Det är fullt överkomliga 11,70 kr per månad.
 
 

Är det olagligt att använda VPN?

 
Det är inte olagligt att använda sig av VPN (så länge du inte gör något olagligt på internet förstås). Uppkopplad kan du surfa in som vanligt på Netflix eller HBO Max med ditt befintliga konto.

Man ska vara medveten om att streamingbolagen inte tycker om det, och det står ofta i användaravtalen att det är förbjudet att kringgå deras geo-restriktioner. Kort sagt, du bryter mot ditt användaravtal om du ser på exempelvis amerikanska Netflix hemifrån och kan (teoretiskt sett) bli avstängd.

Dock är det där en gråzon, och experter menar att VPN-användning är så gott som riskfritt för användaren. Daniel Westman, forskare i rättsinformatik, säger till Sveriges Radio att han "tror inte att risken att stängas av är särskilt hög, eftersom det inte ligger i Netflix intresse" att kasta ut sina betalande kunder.
| 22 december 2021 14:40 |