Film

Skribent

Alexander Kardelo

1 september 2023 | 06:45

Slutet i ”The Terminator” fick klippas bort - ”skådespelarna” dög inte

Filmens producent förklarar varför James Cameron tvingades stryka en nyckelscen i 1984 års sci-fi-thriller.
39 år har passerat sedan James Cameron gav oss "The Terminator" (1984), och än idag lär vi oss nya överraskande detaljer.
 
Ni minns väl slutet där Linda Hamilton krossar sin cyborg-stalker i en metallpress? Det finns en alternativ slutscen som fungerar som en teaser inför "Terminator 2". Här visas hur anställda hittar ett mikrochip från T-101, och att fabriken heter Cyberdyne Systems - de som senare råkar släppa lös Skynet.
 
Filmens producent Gale Anne Hurd avslöjar nu i sociala medier varför scenen fick klippas bort: "skådespelarna" var egentligen polare till en finansiär.
 
 
"Finansiären på "The Terminator" var John Dalys Hemdale Films. De hade ett produktionsavtal med Orion Pictures men hade ännu inte fått en succé. De insisterade på att vi använde oss av finansiärers vänner istället för skådespelare i den här scenen, och det sabbade det för oss."
 
"Jag tror att de insisterade på det eftersom finansiärerna ännu inte hade fått utdelning på sin ijnvestering. Daly trodde aldrig att filmen skulle bli framgångsrik", tillägger Hurd. Vännerna fick betalt som riktiga skådespelare.
 
När ett fan frågar om scenen klipptes bort på grund av "skådespelarnas" insatser, svarar hon: "Jim var tack och lov inte nöjd med "bara ok" på den tiden heller!"
 
Se det bortklippta slutet här:
 
 
Själva scenen var kanske inte helt nödvändig att behålla i filmen. Den påminner mig lite om dagens superhjälterullar där en uppföljare ofta hintas i eftertexterna. Men det är kul att se att Cameron redan här planterade en idé för "Terminator 2", sju år innan filmen skulle släppas. "The Terminator" - gjord på dryga 6 miljoner dollar - blev lyckligtvis en stor hit, både för James, Arnold Schwarzenegger och alla investerare.
| 1 september 2023 06:45 |