Serie

Skribent

Alexander Kardelo

9 januari 2019 | 16:00

Skruvad Wall Street-satir i "Black Monday"

Kan detta bli komediserien att se i vinter? Vi kollar in det första avsnittet, som redan nu ligger ute på HBO Nordic.
Den 19 oktober 1987 blev en mörk dag för Wall Street. Världens börser föll med över 20 procent i det näst största börsraset någonsin. Dagen har sedan dess kallats för Svarta måndagen, och vad som ledde dit försöker tv-serien "Black Monday" att besvara.
 
Storyn låter oss följa Maurice Monroe, den skamlöse bossen på den 11:e främsta aktiemäklarfirman, och den hungrige yuppien Blair Pfaff, som måste bevisa sig värdig ett jobb.
 
Helt historiskt korrekt är det kanske inte. Det hela har snarare klätts i en underhållande skrud som påminner om en trashigare "The Wolf of Wall Street" - dränkt i kokain, överflöd och dålig smak. Allting har filtrerats genom Seth Rogens och Evan Goldbergs pårökta, pubertala humor, där redan första avsnittet har ett jämnt flöde av incestskämt och sexism.
 
På något vis kommer de undan med detta, speciellt då huvudpersonen - spelad av Don Cheadle - ska vara svinet man hatälskar. Lite som en cool, afroamerikansk version av Don Draper i "Mad Men". Andrew Rannells är något blekare men ändå kul som Blair, som saknar självkänslan men inte ambitioner. De matchas fint av två tuffa tjejer, Regina Hall och Casey Wilson i underhållande biroller, som mycket väl kan vara karaktärerna med mest stake i hela ensemblen.
 
 
Officiellt har serien premiär den 21 januari, men det första avsnittet smög sig ut på HBO Nordic redan för några dagar sen.
 
Har du också hunnit smygtitta på "Black Monday"? Berätta nedan vad du tyckte!
| 9 januari 2019 16:00 |