Film

Skribent

Alexander Kardelo

27 augusti 2017 | 10:00

Skräckregissören Tobe Hooper är död

Filmskaparen bakom ”Motorsågsmassakern” och ”Poltergeist” blev 74 år gammal.
Regissören Tobe Hooper, som skrämt biopubliken med ikoniska titlar som ”Motorsågsmassakern” (1974) och ”Poltergeist” (1982), dog i lördags. Variety skriver att dödsorsaken är okänd. Hooper blev 74 år gammal.
 
Tobe Hooper jobbade som collegeprofessor och dokumentärfilmare innan sitt stora genombrott. Han samlade ihop elever, och spelade in lågbudgetskräckisen ”Motorsågsmassakern” för enbart 300.000 dollar.
 
Den våldsamma berättelsen om fyra vänner som terroriserar av en galen kannibalfamilj blev för skrämmande för en del länder att visa. Filmen har ändå blivit en av tidernas mest inflytelserika i skräckgenren, bland annat tack vare sin realistiska stil.
 
- Det var min andra långfilm, och jag hade gjort massor med dokumentärer och reklamfilmer för tv. Så jag hade mycket erfarenhet. Jag visste precis jag jag ville få ut, och jag hade en fantastisk fotograf med mig. Vi visste exakt hur filmen skulle se ut, har Hooper sagt i en intervju.

År 1982 spelade han in ”Poltergeist”, om en familj som plågas av andar i sitt nya hem. Filmen var skriven och producerad av Steven Spielberg, och en av årets största biosuccéer. Än idag står det oklart vem av herrarna Hooper eller Spielberg som hade störst kreativt inflytande över filmen.

Bland hans andra verk märks tv-serien ”Salem’s Lot” (1979), baserad på en Stephen King-roman, och uppföljaren ”Motorsågsmassakern 2” (1986). Tobe Hoopers sista film blev thrillern "Djinn" (2013).
| 27 augusti 2017 10:00 |