Film

Skribent

Robin Andersson

28 maj 2019 | 17:30

8 rysliga skräckfilmer du måste se i sommar

Hoppas du gillar dockor.
Många förknippar sommaren med grillfester och strandhäng. Andra ser fram emot semester och ledighet. Men om du inte är en av dem, eller om du bara vill kyla ner dig med lite kalla kårar i en sval biograf, så har vi några läskiga tips åt dig. Vad sägs om ett par arga dockor, en stor krokodil, eller kanske lite sköna zombies? Vi listar 8 skräckfilmer som du kan se på bio i sommar.
 

“Child’s Play” - 22 juni

 
 
Den onda dockan Chucky gjorde sin filmdebut 1988 i “Child’s Play” och nu är det alltså dags för en remake med samma namn. Filmserien gjorde sig känd för att gå allt mer år det komiska, skruvade hållet med sina uppföljare, men här verkar det som att franchisen återvänder till sina skräckrötter.

Som röstskådespelare till den mordiska leksaken hittar vi ingen annan än Luke Skywalker himself, Mark Hamill. Han har redan gjort en minnesvärd röstskådespelarinsats som Jokern i många animerade Batman-äventyr sen 90-talet, och nu är det alltså dags för ännu en ikonisk karaktär. I övriga roller ser vi Gabriel Bateman ("Light’s Out") och Aubrey Plaza. I registolen hittar vi norske Lars Klevberg.
 

“Annabelle Comes Home” - 26 juni

 
 
Om du inte har fått nog av onda dockor behöver du bara vänta fyra dagar efter “Child’s Play” innan nästa installation i “Annabelle”-franchisen dyker upp i dina mardrömmar. Filmserien som startade som en spin-off från “The Conjuring” har nu blivit en hel trilogi, och nu kopplas den samman med “The Conjuring”-universumet mer än någonsin. Filmen kommer att kretsa kring familjen Warren som vi har sett tidigare, och när deras dotter råkar få tag på Annabelle-dockan börjar saker och ting gå minst sagt dåligt.

James Wan producerar och manusförfattaren till de första två “Annabelle”-filmerna Gary Dauberman får själv äran att regissera denna tredje del. Han har utlovat lite mer lättsamma scener än i de första två filmerna, men självklart kommer även skräcken finnas där. I övriga roller ser vi Patrick Wilson, Vera Farmiga och Mckenna Grace.
 

"Midsommar" - 10 juli

 
 
Om du någonsin har åkt på en snefylla samtidigt som ungarna sjunger “Små grodorna” i tre olika tonarter, vet du hur hemsk en midsommar kan vara. Men förmodligen inte lika hemsk som i Ari Asters “Midsommar”. Här får vi följa det amerikanska paret Christian och Dani (Jack Reynor och Florence Pugh), som flyr sina bekymmer och provar att besöka Sverige under midsommartider. Det de möts av är inte nubbe och dans, utan något mer skrämmande och kultliknande istället.

Filmen utspelar sig alltså i Sverige, och förutom amerikanska stjärnor som Will Poulter och tidigare nämnda Jack Reynor och Florence Pugh, ser vi även några intressanta svenska namn. Vi hittar till exempel Julia Ragnarsson ("Springfloden"), Anki Larsson ("Saltön"), Lars Väringer ("Alex") och Vilhelm Blomgren ("Gösta"). Ari Aster har regisserat en film tidigare, nämligen skräcksuccén “Hereditary”. 10 juli kan vi se “Midsommar” på bio.
 

“Crawl” - 12 juli

 
 
Här kommer en film med extra bett i. “Crawl” har hållit sig lite i vassen än så länge, men i juli gör vi bäst i att hålla oss på torra land. Här får vi se vad skulle skulle kunna hända (kanske inte) om alligator-täta Florida råkar ut för översvämning.

I huvudrollen som alligator-fightande hjälte hittar vi Kaya Scodelario (“The Maze Runner”-filmerna) och i registolen ser vi Alexandre Aja (“Piranha 3D”, “The Hills Have Eyes”). Det mest intressanta namnet hittar vi kanske i producentrollen, nämligen skräcklegenden Sam Raimi.
 

"Polaroid" - 19 juli

 
 
"Polaroid" var färdig att visas redan 2017, men på grund av nedläggningen av The Weinstein Company blev biopremiären uppskjuten. En hel del rykten har florerat kring när och hur filmen ska släppas, men nu verkar det som att vi kan se den på svenska biodukar i sommar.
 
Vi får följa unga studenten Bird Fitcher som kommer över en polaroidkamera på loppis. Det hon inte vet är att kameran besitter kusligt magiska krafter. Alla som hamnar på bild går ett hemskt öde till mötes. I registolen finner vi Lars Klevberg, som även har regisserat "Child's Play" längre upp på denna lista. I rollerna hittar vi Kathryn Prescott (”24: Legacy”) och Javier Botet (känd för skräckkaraktärer i ”Mama” och ”The Conjuring 2”).
 

“The Boy 2” - 2 augusti

 
 
Ännu en film om en creepy docka, perfekt! I första “The Boy” fick vi följa Greta Evans (Lauren Cohan) som anlitades av en engelsk familj för att ta hand om deras son. Det visade sig dock att det handlade om en docka som behandlades som en del av familjen efter att sonen gått bort. Skumt, minst sagt.

Ingen trailer har släppts till uppföljaren än, men det vi vet är att Katie Holmes kommer att ha en stor roll, samt att William Brent Bell återvänder för att regissera.
 

“Scary Stories to Tell in the Dark” - 9 augusti

 
 
 
Guillermo Del Toro fick en idé för några år sen. Att göra bokserien "Scary Stories to Tell in the Dark" från 1981 till film. Nu blir idén verklighet och Del Toro står som producent bakom filmadaptionen som kommer i augusti. Den har förmodligen sommarens mest obehagliga trailer?

“Scary Stories to Tell in the Dark” kommer att handla om en ung flicka på 60-talet som bor i en kuslig herrgård och skriver på läskiga historier. När ett gäng ungdomar kommer dit, märker de att historierna kanske är grundade i verklighet. André Øvredal, som tidigare har gjort “Trolljägaren” och “The Autopsy of Jane Doe” står för regin.
 

“The Dead Don’t Die” - 30 augusti

 
 
 
En stad blir attackerad av levande döda och vi får följa ett par sheriffer som försöker göra vad de kan för att rädda staden från undergång.

Här kommer sommarens förmodligen roligaste skräckis. “The Dead Don’t Die” hade premiär på Cannesfestivalen i år och tog emot åtskilliga hyllningar från den nöjda publiken. Vår egen Jonna Vanhatalo gav filmen en 4:a av 5 och sa bland annat: “Filmen är en väldigt kul, stilistiskt snygg och våldsam skräckkomedi, som driver med sin samtid och dess teknik- och populärkultursnörderi”.

Den har även den mest stjärnspäckade rollistan av alla skräckisar på listan. Vad sägs om Bill Murray, Adam Driver, Chloe Sevigny, Tilda Swinton, Steve Buscemi, Selena Gomez, och Danny Glover? I registolen hittar vi Jim Jarmusch (“Paterson”).
 
Vilka skräckfilmer tänker ni inte missa i sommar?
| 28 maj 2019 17:30 |