Film

Skribent

Alexander Kardelo

8 februari 2019 | 20:25

Skippa ”Cold Pursuit” på bio. Se ”Kraftidioten” på Netflix istället

Norske regissören Hans Petter Moland har gjort exakt den här filmen förr.
Actionthrillern ”Cold Pursuit” har biopremiär idag och lär locka en del till biograferna. Liam Neeson är trots allt som klippt och skuren för rollen som hämndlysten far, en slags roll som visat sig vara framgångsrik för hans karriär under de senaste tio åren. Det är en humoristisk gangsterrulle med ”Fargo”-vibbar, som fick en positiv recension av vår skribent Jake Bolin.

Men det är värt att påminna att regissören Hans Petter Moland har filmat den här historien förr. Norska originalet kom år 2014 och heter ”Kraftidioten” (den gick även under titeln ”En iskall jävel” på dvd) och finns just nu att streama på Netflix.
 
 
Visst, Stellan Skarsgård är inte direkt Liam Neeson, men i mitt tycke passar han bättre för rollen som en "vanlig snubbe", årets medborgare och allt det där, som mitt i sorgen tvingas ta upp kampen mot den snötäckta småstadens skurkar och bli Dirty Harry.
 
Den mörka humor som Moland levererar passar på något sätt också bättre i en skandinavisk film, där det snarare kan ses som en pastisch på amerikanska kriminalare. För som regissör av just en actionstänkare från Hollywood känns Hans Petter Moland inte riktigt hemma.

Både ”Cold Pursuit” och ”Kraftidioten” är lika underhållande (och våldsamma) filmer. De lyfts av samma styrkor och dras ner av samma brister, och båda har fått betyget 3/5 här på MovieZine. Men vill du spara dina biobiljettpengar, så finns som sagt en någon vassare originalfilm att streama redan ikväll. De är i stort sett samma rulle, många repliker och scener är på pricken lika, så varför inte ge originalet en chans innan (eller istället för) nyinspelningen.
 
För övrigt är den överspelande Pål Sverre Hagen en njutning att se som knarkkungen "Greven", något som Tom Bateman inte riktigt lyckas kopiera i sin motsvarande roll som "Viking".
 
 
Har du redan sett "Kraftidioten"? Hur är förväntningarna på "Cold Pursuit"? Kommentera nedan.
| 8 februari 2019 20:25 |