Serie

Skribent

Anna Thunman Sköld

19 juni 2014 | 20:00

Skaparen Noah Hawley om "Fargo"-finalen och vad som väntar

FX:s TV-omvandling av bröderna Coens klassiska film "Fargo" blev en oväntad succé som lämnade tittarna med en önskan om mer.
MovieZines TV-skribent Patrik Jonsson var inför seriestarten orolig för vad en TV-"Fargo" skulle kunna tillföra men gav sedan lyrisk TV-versionen en femma i betyg och tyckte till och med att vissa aspekter av serien slog filmen. Ni läsare har också varit alltigenom glatt överraskade och gödslat med superlativen:

"Tamigfan bättre än filmen!" "Fantastisk på alla sätt!" "Det kan bara bli högsta betyg, något annat finns inte!"

Så efter den dramatiska upplösningen som gick i amerikansk TV i tisdags och i HBO Nordic i går tog The Hollywood Reporter, Entertainment Weekly och Vulture kontakt med Noah Hawley, som stått bakom den lyckade TV-överföringen, och lät honom svara på några brännande frågor om både avslutningen och vad som nu väntar. 

Obs - SPOILERS om du inte sett alla tio avsnitt! 

I den blodiga finalen fick de två antagonisterna Malvo (Billy Bob Thornton) och Lester (Martin Freeman) vad de förtjänade: Malvo sköts till döds av Gus (Colin Hanks) medan Lester drunknade i en vak. Och Gus och Molly (Allison Tolman) får leva lyckliga i alla sina dagar. Ett oväntat sagoslut.

- Jag fick en massa feedback efter avsnitt sex om att serien blivit så mörk och att folk var rädda för att den också skulle sluta i misär. Men det var aldrig min avsikt, säger Hawley till The Hollywood Reporter.  

- Det finns ett pågående tema i Coens filmversion att om du lever länge nog hinner ditt förflutna ikapp dig. 

Och det var precis vad som hände. 

5 brännande frågor som får sina svar:

1. Lever Lester? Man fick aldrig se ett lik.

- Jag såg inte heller hans kropp, men det var min intention att när han gick genom isen så dog han. Jag tror inte han är kvar därute i världen. Han är trots allt ingen superhjälte. 

2. Varför var inte Molly med och tillfångatog Lester?

- Vi har blivit indoktrinerade med det goda versus det onda-uppgörelser, att ha såna där västernfilmskonfrontationer, men i verkligheten funkar det sällan så. Jag ville få till ett slut som kändes äkta. I slutet av filmen "Fargo", när William H Macy blir gripen så är inte Marge (Frances McDormand) närvarande eftersom det handlade om ett annat polisdistrikt där hon inte hade några befogenheter. Som det är på riktigt. Och jag visste hela tiden att Molly inte skulle vara med, precis på samma sätt som inte Marge var med. 

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

3. Hur kom det sig att Gus fick döda Malvo Lorne?

- Ödet placerade Malvo i  Gus väg hela tiden så det var uppenbart hans problem att lösa. Särskilt som Gus fegade ur där i början och behövde få upprättelse. Men även där vann Malvo. Eftersom Malvos mål hela tiden var att pusha vanligt folk att begå djuriska handlingar lyckades han med Gus - han fick honom att nå den punkt där Gus skjuter honom. 

4. Vad hände med Stavros (Oliver Platt) och  Mr Wrench (Russell Harvard)? 

- Ja, var är Stavros? Det är en bra fråga. Det var i sanning en prövning han utsattes för så det skulle vara intressant att veta vart han tog vägen. Men jag har inte funderat på det. 

- Jag gillar tanken på att Mr Wrench finns där ute. Om du som tittare hade i bakhuvudet att han kunde dyka upp i de sista två avsnitten så var det inget jag hade något emot. 

5. Hur ser det ut med en andra säsong?*

-  Jag har inget alls planerat. Vi avslutade produktionen en vecka före finalen sändes och jag har kämpat som ett djur för att få ihop de sista avsnitten - i bland med bara dagar kvar innan de skulle visas.  Så just nu är jag bara intresserad av att ligga raklång i några veckor. Sen kan jag börja fundera på vad jag ska hitta på härnäst. 

*Under en presskonferens för ett par veckor sedan sade Hawley att en andra säsong "är möjlig", vilket MovieZine då skrev om.

Är du nöjd med finalen? Vill du se en andra säsong av serien? Tyck till!
| 19 juni 2014 20:00 |