Serie

Skribent

Sara Abdi

21 februari 2016 | 18:00

Premiär för "Springfloden": Skådiseliten samlad för ännu ett västkustmord

Ett gammalt olöst mordfall, en väldigt enveten polisstudent och en ovanligt fåordig Kjell Bergqvist. Det är några av ingredienserna i SVT:s nya dramathriller ”Springfloden”. MovieZine har tjuvtittat på de första avsnitten.
Lägg därtill att stora delar av Sveriges skådespelarelit medverkar, så borde det väl kunna bli rätt bra eller? Jo, men faktiskt. Efter en tjuvkik på de tre första avsnitten finns i alla fall lusten att se mer.

En gravid kvinna som hittats nedgrävd i sanden på Nordkoster, dränkt av tidvattnet. Det är den tjugo år gamla, olösta mordgåtan som den unga polisaspiranten Olivia Rönning tar sig an. Det hela är tänkt som en övning för polishögskoleeleverna att roa sig med under sommaren. Men Olivia Rönning, spelad av Julia Ragnarsson, tar det på lite större allvar än de flesta. Att tankarna går till Saga Norén i ”Bron” kanske mest handlar om bristen på kvinnliga poliser i svensk film och tv. För egentligen har de inte så mycket mer gemensamt än att de är sjukt engagerade i sina fall och att de råkar vara just tjejer. Olivia Rönning känns, till skillnad från Saga Norén, som en rätt så vanlig tjej. Och det är faktiskt skönt. Skönt att se att det går att både vara en engagerad mordutredare  och ha social kompetens. 

Olivia Rönning söker hjälp av polisen som ledde fallet, då för tjugo år sedan. Det visar sig ha gått utför för Tom Stilton, spelad av Kjell Bergqvist, som numera är hemlös och försörjer sig på att sälja Situation Sthlm. Som om det inte vore illa nog att inte ha en bostad så dyker det upp flera filmer där stadens hemlösa blir grovt misshandlade. Så det kanske inte är så konstigt att Tom Stilton är motvillig att hjälpa den unga polisaspiranten med hennes frågor kring hans gamla fall.

Både Julia Ragnarsson och Kjell Bergqvist är övertygande i sina roller och dialogen är inte riktigt så styltig som den kan vara i många svenska produktioner. Men en fråga som dyker upp är ju varför det måste vara så himla vitt? Det känns inte riktigt som Sverige på 2010-talet när det knappt finns någon karaktär med invandrarbakgrund. Bortsett från det är serien dock fullproppad med välkända namn. Helena Bergström, Johan Widerberg och Dag Malmberg är några av skådespelarna som dyker upp.

Rolf och Cilla Börjlind har skrivit manus till "Springfloden", baserat på deras egna bok från 2012. De har tidigare bland annat skrivit manus till tv-serierna ”Morden” och ”Graven”, och till ett flertal Beckfilmer.

Första avsnittet av ”Springfloden” visas på SVT 1 söndagen 6 mars, klockan 21.00.
| 21 februari 2016 18:00 |