Film

Skribent

Jenny Ahonen

26 januari 2016 | 18:00

Hela gänget återvänder till "Trainspotting" - 20 år senare

Minns du karaktärerna från 1996 års kultklassiker?
Bättre sent än aldrig! Knarkdramat "Trainspotting" ska få en uppföljare. Nyligen stod det klart att skådisarna från första filmen har skrivit på kontrakt för att återvända i tvåan, som också den ska regisseras av Danny Boyle. 

- Självklart är jag orolig, för människor kommer att döda oss om vi gör ett dåligt jobb, sa Boyle under lanseringen av sin senaste film, "Steve Jobs". 

Minns du karaktärerna från kultklassikern? Och har du koll på vad skådespelarna har gjort under de 20 år som har passerat sedan filmens premiär?

Renton (Ewan McGregor)


Large 101e503155b2db590f3c4c21471557ff renton

"Trainspotting", vars oscarsnominerade manus är baserat på en roman av Irvine Welsh, handlar om en grupp unga heroinmissbrukare i skotska Edinburgh och är regissören Danny Boyles första succéfilm. Även huvudrollsinnehavaren Ewan McGregor, som hade medverkat i ett par mindre uppmärksammade filmer tidigare, fick sitt genombrott tack vare "Trainspotting". I filmen spelar den då 24-årige skådespelaren antihjälten Mike Renton - en relativt sund röst i en värld fylld av droger, galenskap och misär. 

Senare under 90-talet fick McGregor en roll i den kanske mest uppmärksammade filmserien någonsin, "Star wars". I episod I - III spelar han Obi-Wan Kenobi - en roll som i episod IV - VI innehas av Alec Guinness. 

2001 hyllades han för sin roll i Baz Luhrmanns "Moulin Rouge", i vilken han spelar mot Nicole Kidman. Till hans andra mest välkända roller hör de i "Big Fish", "I love you Phillip Morris" och "The Ghost Writer".

Även om hans liv skiljer sig rejält från Rentons har McGregor erkänt att även han själv har brottats med missbruksproblematik. Han har beskrivit sig som "galen i sprit", och slutade helt att dricka 2000. 

Just nu arbetar han med den nya "Skönheten och odjuret"-filmen som kommer 2017. Samma år väntas uppföljaren till "Trainspotting" ha premiär. Snälla Ewan, hoppa inte i toalettstolen den här gången!

Sick Boy (Jonny Lee Miller)


Large 101e503155b2db590f3c4c21471557ff sick 20boy

Med roller i "Doctor Who" och "Casaulty" var Jonny Lee Miller på g som skådespelare 1996 - han dejtade ju för tusan Angelina Jolie när filmen spelades in! - men rollen som Sick boy i "Trainspotting" var helt klart hans dittills främsta, och är nog det än idag. Karaktären Sick boy är omoralisk och illojal, men tack vare sitt utseende och sin charm är han trots det Rentons bästa vän och en jävel på att få tjejer.

Efter "Trainspotting" hade Lee Miller svårt att få karriären att spinna vidare. Filmerna han medverkade i, som "Regeneration" och "Afterglow", blev inte sällan hyllade, men sågs av få.

Istället höll Jonny Lee Miller sig kvar i rampljuset mycket tack vare sina kända flickvänner. När han gifte sig med Angelia Jolie 1996 var han helt klädd i svart läder, medan hon bar en t-shirt på vilken hon hade skrivit Lee Millers namn i sitt eget blod. (Man har nästan glömt den här "hångla med sin egen brorsa-eran" i Jolies liv.)

När äktenskapet med Jolie tog slut, efter 18 månader, började han dejta All Saints-sångerskan Natalie Appleton. Efter det förlovade han sig med skådespelerskan Lisa Faulkner. Idag är han gift med modellen Michele Hicks, som han också har en son med. 

2011 återförenades Lee Miller med Danny Boyle, i "Trainspotting"-regissörens teateruppsättning av Nick Dear-romanen "Frankenstein". Snart är det dags att jobba ihop igen. Tills dess är Lee Miller upptagen med rollen som Sherlock Holmes i den framgångsrika serien "Elementary". 

Begbie (Robert Carlyle)


Large 101e503155b2db590f3c4c21471557ff begbie

Till skillnad från Sick boy är karaktären Francis "Franco" Begbie lojal mot sina vänner, men dessvärre är han också något av en psykopat. Skådespelaren Robert Carlyle har sagt att han i sin roll lät sig inspireras av tre olika människor han kände, som alla hade hamnat i finkan. 

Carlyle var kanske den mest kända av skådespelarna i "Trainspotting" när filmen hade premiär (åtminstone för den brittiska publiken). Tidigare hade han medverkat bland annat i deckarserien "Cracker" och i Ken Loach-filmen "Riff-raff".

Efter "Trainspotting" har han blivit än mer känd, med roller i publikframgångar som "Allt eller inget", Bond-rullen "Världen räcker inte till" och "28 veckor senare". Sedan 2011 spelar han karaktären Mr Gold i fantasyserien "Once Upon a Time". 

I fjol testade han sina vingar som regissör, med "The Legend of Barney Thompson" (i vilken han också spelar huvudrollen). Krimkomedin vann en BAFTA för Bästa film.

Spud (Ewen Bremner)


Large 101e503155b2db590f3c4c21471557ff spud
I 1995 års teateruppsättning av "Trainspotting" spelade Ewen Bremner huvudkaraktären Renton, men när berättelsen blev film petades han ner till rollen som den naiva hackkycklingen Daniel "Spud" Murphy. 

Bremner verkar dock inte ha hyst agg mot Ewan McGregor för det. Sedan "Trainspotting" har de agerat tillsammans i både "Black Hawk Down" och "Jack the Giant Slayer". 

2000 hade Bremner en annan uppmärksammad filmroll, i Guy Ritchies "Snatch". Utöver det har han framförallt arbetat med tv. De som har tittat på BBC-dramat "Banished" - om kriminella britter som i slutet av 1700-talet skickas till straffkolonin Australien - känner kanske igen honom som Reverend Johnson. 

Diane (Kelly MacDonald)


Large 101e503155b2db590f3c4c21471557ff diane

Kelly MacDonald jobbade på en bar och hade ingen erfarenhet av skådespeleri när hon 19 år gammal gick på en audition och erbjöds rollen som Rentons flickvän i "Trainspotting". Efter rollen som skolflickan Diane fortsatte hon att arbeta som skådespelerska. Nästa stora film hon medverkade i var mysteriedramat "Gosford park", som kom 2001. 

2006 Golden globe-nominerades hon för sin roll i "The Girl in the Café", ett romantiskt drama regisserat av David Yates. Två år senare var hon BAFTA-nominerad för sin roll i hyllade "No Country for Old Men". 

Under fem år spelade hon Margaret Thompson i HBO-serien "Boardwalk empire". En roll som gav henne fler prisnomineringar, och en rad vinster - bland annat en Emmy. 

2012 gjorde hon rösten till Merida, den skotska prinsessa som är huvudkaraktär i animerade "Brave". 

I år kommer vi kunna se henne i Ricky Gervais nya film "Special Correspondents" - en komedi om två radiojournalister som fejkar sin egen kidnappning. Men sen börjar det alltså bli dags att förbereda sig för att kliva in i rollen som Diane igen. Uppföljaren till "Trainspotting" kommer att baseras på Irvine Welshs roman "Porno", som kom 2002 och möter upp "Trainspotting"-karaktärerna 10 år senare.
| 26 januari 2016 18:00 |