Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

11 september 2022 | 12:00

11 skådespelare som kommer slå igenom i "Sagan om ringen: Maktens ringar"

Med några av de största rollerna i den mest påkostade tv-serien någonsin, så har vi samlat ihop en lista på några av skådespelarna som snart kommer kännas igen av alla fantasyfans världen över.
Prime Video har äntligen släppt in oss i den enormt påkostade världen som har inspirerats av Tolkiens populära böcker. Och det råder ingen tvekan om att man har stora planer för sin serie, vars första säsong kostat 465 miljoner dollar att spela in... och då räknar vi inte ens med rättigheterna till materialet som gick på ytterligare 250 miljoner dollar.
 
Men det är inte bara antalet miljoner som är högt, utan det tycks finnas nästan lika många karaktärer att hålla koll på. Här nedan går vi igenom elva av dessa och vilken skådespelare som snart kommer att få en rejäl skjuts i sin karriär, när serien blir allt mer populär (om Prime Video får som man vill) under de kommande åren. 
 

Galadriel - Morfydd Clark

 
 
Galadriel är en karaktär som många "Sagan om ringen"-fans känner till sedan tidigare. Hon dyker ju trots allt upp även i Peter Jacksons långfilmer, men då spelad av Cate Blanchett. Nu är det däremot en några tusen år yngre version av Galadriel som vi kommer att få lära känna, när den svenskfödda skådespelerskan Morfydd Clark har fått äran att axla rollen. Clark har vi tidigare kunnat se i långfilmen "Saint Maud" samt tv-serierna "His Dark Materials" och "Dracula".
 
Av vad vi har fått se hittills så tycks Galadriel vara den karaktär som vi kommer att få följa allra mest, åtminstone under den första säsongen. Men med tanke på att vi redan vet att hon kommer att bli gammal nog att lära känna Frodo om tusentals år, så lär hon ju med största sannolikhet fortsätta vara en av seriens största karaktärer även under de kommande säsongerna.
 

Elrond - Robert Aramayo

 
 
En annan alv många av oss känner redan känner igen namnet på är givetvis Elrond, som i Peter Jacksons "Sagan om ringen"-filmer spelades av Hugo Weaving. Nu kommer rollen istället att axlas av skådespelaren Benjamin Walker, som vi tidigare kunnat se i rollen som den unge Ned Stark i "Game of Thrones" samt som Rob i Netflixserien "Bakom hennes ögon". Men nu är det alltså "unge Elrond" som kommer att bli skådespelarens största roll hittills i karriären. 
 

Halbrand - Charlie Vickers

 
 
Efter att ha träffat på Galadriel ute till havs i det andra avsnittet av "Maktens ringar" så tycks Halbrand växa fram som en allt viktigare och större karaktär i den påkostasde serien. Med avslöjandet i slutet av det tredje avsnittet så känns det ju trots allt som att Charlie Vickers kommer att ha en hel del liknelser med hur vi fick följa Aragorns utveckling i "Sagan om ringen"-filmerna. Vickers har tidigare dykt upp i tv-serien "Medici" tillsammans med "Sagan om ringen" och "Game of Thrones"-skådespelaren Sean Bean, samt en liten roll i långfilmen "Palm Beach".
 

Prins Durin IV - Owain Arthur

 
 
Dvärgprinsen Durin IV verkar redan ha en stundande vänskap med Elrond (som bara behöver läka lite först), som givetvis för tankarna till vänskapen vi såg mellan Gimli och Legolas i "Sagan om ringen"-filmerna. Mannen bakom det stora skägget den här gången är skådespelaren Owain Arthur, från Wales. Arthur har hållit till en hel del på teaterscenen men har även dykt upp i brittiska tv-serier som "Erkännandet", "The Palace" och "Casualty", samt långfilmen "The Patrol" och "Den fantastiska Ivan".
 

Isildur - Maxim Baldry

 
 
Den brittiska skådespelaren Maxim Baldry har redan hunnit dyka upp i tv-serierna "Strike Back", "Skins", "Rome" och HBO-serien "Years and Years". Bara 10 år gammal kunde vi även se honom skymta förbi i "Mr. Beans semester". I "Maktens ringar" är det en ung version av den Númenorfödde Isildur som vi inledningsvis kommer att få följa. Enligt Tolkien levde människorna från Númenor tre gånger så länge som vanliga människor, vilket troligtvis kommer att underlätta när den här karaktären blir allt viktigare för historien i den påkostade tv-serien. Vi har ju trots allt redan sett vad som hände när en äldre version av samma karaktär försökte förstöra Saurons ring i prologen av den första "Sagan om ringen"-filmen. 
 

Elanor "Nori" Brandyfoot - Markella Kavenagh

 
 
Den unga skådespelerskan Markella Kavenagh är från Australien och var länge den första skådespelaren att vara officiellt klar för "Sagan om ringen: Maktens ringar". Vi har tidigare kunnat se henne i miniserien "Picnic at Hanging Rock" tillsammans med "Game of Thrones"-skådespelerskan Natalie Dormer samt långfilmen "My First Summer". I "Maktens ringar" spelar hon den ovanligt nyfikna harfooten, en slags föregångare till hobbitarna i "Sagan om ringen"-filmerna, som hittar den mystiska mannen som föll från himlen. 
 

Arondir - Ismael Cruz Cordova

 
 
Med roller i tv-serierna "The Good Wife", "Berlin Station", "The Catch" och HBO-serien "The Undoing" mot Nicole Kidman och Hugh Grant, så är chansen stor att du känner igen Ismael Cruz Cordova från förr. Och även om alverna Galadriel och Elrond givetvis kommer att spela en stor roll i "Maktens ringar", så verkar det ändå som att den nya "Maktens ringar"-alven Arondir kommer att få axla de mest fysiskt krävande och imponerande actionscenerna i den påkostade serien. 
 

Elendil - Lloyd Owen

 
 
Den brittiska skådespelaren Lloyd Owen har skådespelat i över 30 års tid så sannolikheten är att du sett hans ansikte flimra förbi i åtminstone någon produktion under åren. Under 90-talet axlade han rollen som Professor Henry Jones, Sr i de olika produktionerna som följde en ung version av Indiana Jones. Största rollerna har han däremot haft i långfilmen "Apollo 18" och i tv-serien "Karl för sin kilt". I "Maktens ringar" får vi däremot lära känna honom som Elendil, pappa till Isildur och Eärien och den förste människan på väldigt lång tid att lyckas imponera på Galadriel.
 

Drottning Míriel - Cynthia Addai-Robinson

 
 
Den brittiska skådespelerskan Cynthia Addai-Robinson är uppväxt i USA och har dykt upp i en hel del populära tv-serier och filmer genom åren. Mest känd är hon troligtvis för sina roller i tv-serierna "Arrow" (där hon spelat Amanda Waller), "Spartacus: Blood and Sand", "Shooter", "Chicago Med" och "Power", samt långfilmerna "The Accountant", "Star Trek Into Darknes" och "Colombiana". Nu kommer vi däremot att få lära känna henne som den regerande drottningen av Númenor - samma ställe som "Sagan om ringen"-karaktärerna Aragorn, Boromir och Faramir härstammar ifrån. 
 

Bronwyn - Nazanin Boniadi

 
 
Skådespelerskan Nazanin Boniadi är född i Iran men har vuxit upp i Storbritannien. Vi har tidigare kunnat se henne i tv-serier som "Homeland", "How I Met Your Mother", "Counterpart" och i över 100 avsnitt av "General Hospital". I "Maktens ringar" spelar hon däremot Bronwyn, en bys helare i Southlands-området. Hon är en av de första karaktärerna i serien att gå vinnande ur en strid mot en orch och har både uppenbarligen "förbjudna" känslor för alven Arondir... och en son som verkar ha hittat ett magiskt svärd. Det råder med andra ord ingen tvekan om att Bronwyn kommer att involveras i flera olika delar av äventyren som vi kommer att få följa i "Maktens ringar" under de kommande åren. 
 

"The Stranger" - Daniel Weyman

 
 
Det är ju uppenbarligen något väldigt speciellt med karaktären som i nuläget bara kallas för "the stranger", han föll ju trots allt ned från himlen och tycks besitta magiska krafter. Fansen spekulerar redan för fullt om huruvida han kan vara en tidig version av Gandalf eller kanske självaste Sauron, men innan den första säsongens slut vet vi förhoppningsvis lite mer om honom i alla fall.
 
Det råder däremot ingen tvekan om att det är den brittiska skådespelaren Daniel Weyman som får gå omkring med en filt över sig. Weyman har tidigare kunnat ses i tv-serierna "Gentleman Jack", "En engelsk skandal" och "Foyle's War". Den nya rollen i "Sagan om ringen: Maktens ringar" är däremot den tveklöst största och mest framträdande rollen skådespelaren har fått axla hittills i karriären.
 
 
Tre avsnitt av "Sagan om ringen: Maktens ringar" finns nu tillgängliga hos Prime Video. Den första säsongen kommer att bestå av totalt åtta avsnitt men serien förväntas få hela fem säsonger, så vi är fortfarande bara i början av berättelsen. Nya avsnitt släpps på fredagarna här i Sverige.
 

Läs också: MovieZine möter svenskfödda skådespelerskan bakom Galadriel i "Maktens ringar"

 
Vilka skådespelare tycker du har passat bäst som sina karaktärer hittills i "Maktens ringar"? Kommentera gärna nedan!
| 11 september 2022 12:00 |