Serie

Skribent

Melody Sasha Ohlsson

9 augusti 2023 | 15:00

5 anledningar till att säsong 2 av "Euphoria" kan bli den sista

"Euphoria" fick oss att känna ångest och eufori i 2 säsonger. Blir det en till? Här är 5 anledningar till att seriens andra säsong kan ha varit den sista.
"Euphoria" har varit en av de mest omtalade serierna de senaste åren både under sin första och andra säsong. Lika mycket drama som det pågår i serien verkar dock ha tagit plats behind the scenes och fler och fler fans oroas över att en tredje säsong helt enkelt kanske inte kommer att släppas. Nedan listar vi fem anledningar till varför säsong tre av serien är långt ifrån skriven i sten.
 
 

1. Angus Clouds plötsliga död

 
Den 31 juli kom det chockande beskedet: Angus Cloud som spelat fanfavoriten drogdealaren Fezco i Euphoria har avlidit. Kort där efter uttalade sig seriens skapare Sam Levinson om hur detta påverkar säsong tre och att han kommer behöva skriva om stora delar av manuset inför tredje säsongen - men att han även funderar på att lägga ned den på grund av Angus tragiska dödsfall.
 
Fezco var en älskad karaktär vars öde slutade med en cliffhanger i andra säsongen som tydde på att han skulle ta mycket plats i kommande säsong så om serien inte läggs ned kan vi åtminstone förvänta oss stora förändringar i handlingen inför den tredje säsongen.
 
 

2.  Barbie Ferreiras plötsliga avhopp

 
Barbie Ferreira spelade Kat som blev en populär karaktär i första säsongen då hon stod för kroppspositivitet. Många såg fram emot att se hennes fortsatta utveckling i andra säsongen - men där hade hon knappt några egna scener. Rykten cirkulerade om en konflikt mellan Ferreira och Levinson: dels att han på grund av bråket skrev ut henne ur manuset, dels att regissören ville att hennes karaktär skulle utveckla en ätstörning, något Ferreira inte var så pigg på.
 
Sedan dess har Ferreira uttalat sig i Dax Shepards podcast och förnekat att det handlade om osämja mellan henne och Levinson. Istället menar hon på att ingen av dem såg något naturligt sätt för Kat att utvecklas som karaktär i kommande säsong som skulle göra henne rättvisa och Ferreira ville inte att hennes karaktär skulle sluta upp som ”den tjocka kompisen”.
 
 
 

3. Kontroverserna kring de explicita nakenscenerna

 
Såväl Sydney Sweeney som spelar Cassie och Minka Kelly som hade en mindre roll i säsong två som Samantha var inte nöjda med de extrema nakenscener som fanns inskrivna i manus för deras karaktärer. Efter diskussioner med Levinson valde han att ta bort dem och enligt Sweeney var det aldrig tal om någon konflikt kring det hela.
 
Det hindrade dock inte omvärlden från att reagera på att "Euphoria" bitvis är en väldigt sexuellt explicit serie om tonåringar och upprörda fans motsatte sig hur unga kvinnor porträtteras sexuellt i serien.
 
 

4. Sam Levinson och The Idol

 
The Idol, skapad av Levinson tillsammans med Abel ”The Weeknd” Tesfaye, blev hårt kritiserad innan den ens haft premiär. Detta efter att tidningen Rolling Stone rapporterat att regissören Amy Seimetz lämnat serien innan produktionen var färdig för att Tesfaye ansåg att The Idol fick ett "för kvinnligt" perspektiv.
 
Rolling Stones berättade att Levinson sedan tog över som regissör och gjorde om hela produktionen, den här gången med ännu mer fokus på vad som beskrivits som ”extremt och störande sexuellt innehåll och nakenhet”. Serien har äav vissa kritiker även beskrivits som en ”narcisstisk mans dröm” och ”en ren våldtäktsfantasi”. Den blev dessutom långt ifrån så populär som Levinson hoppats: han sa att det skulle bli sommarens största serie men  men trots rätt goda tittarsiffrormöttes den av dåliga recensioner och kritik bland många som såg den.
 
 

5. Arbetsvillkoren under inspelningen av säsong två av "Euphoria"

 
När säsong två av Euphoria spelades in dröjde det inte länge förrän källor uttalade sig om ytterst tveksamma arbetsvillkor, framför allt gällande tiderna för arbete. Källorna berättade att Levinson ofta improviserade och ändrade scenerna på plats, något filmfotografen Marcell Rév bekräftade. Inspelningarna pågick i upp till 17 timmar per dag och skådespelare med mindre roller fick vänta olagligt länge på pauser för att äta eller gå på toa.
 
Även skådespelarna Maude Apatow och Jacob Elordi, som spelar Lexi och Nate i Euphoria, har berättat om hur de spenderade nästan tolv timmar med att spela in en specifik scen. Elordi berättar: ”Vi spelade in den scenen i över en vecka så väldigt snabbt var det som att vara i helvetet. Det är som att vara på en fest du inte vill vara på. Alls. Och du kan inte vänta tills du får gå.” Elordi har dock senare försvarat Levinson och sagt att när han arbetar med honom så litar han på honom och arbetar hårt för honom.
 
Kommer ni sakna "Euphoria" om säsong 2 var det sista vi ser av serien?
| 9 augusti 2023 15:00 |