Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

27 december 2023 | 21:00

Sista chansen: Rodriguez och Tarantinos explosiva hyllningar till 70-talets ohämmat våldsamma b-rullar

Två nyskapande filmskapare, ett koncept. "Death Proof" och "Planet Terror" är sexiga och våldsamma hyllningar till en speciell tid i amerikansk filmhstoria. Snart lämnar de Netflix.
"Grindhouse" var Robert Rodriguez och Quentin Tarantinos hyllning till 70-talets explotation-rullar, det vill säga b-filmer med låg budget som försökte dra ekomomisk vinning av aktuella trender, nichade genrer och olika former av explicit innehåll (till exempel sex, våld och droger).
 
De både filmskaparna gjorde varsin film på temat, som presenterades tillsammans men också paketerades och distribuerades var för sig.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
Rodriguez under inspleningen av "Planet Terror.
 
Robert Rodriguez film heter "Planet Terror", och skildrar en liten en liten stads sheriffkontor måste ta itu med ett utbrott av mordiska, infekterade människoätande psykopater. En kvinna vid namn Cherry får ett sitt ena ben ersatt med ett automatgevär och en granatkastare, och tar sig an den här där zombiearmén tillsammans med sin kampsportskapabla partner.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
Quentin Tarantino under inspelningen av "Death Proof".
 
"Death Proof" är numera den femte filmen i Tarantinos planerade kompletta trilogi. Den här gånger följer vi en man, en stuntman, som använder sin dödssäkrade (hans ord) bil för att mörda unga kvinnor. Men en dag går det inte riktigt som han tänkt sig.
 
Jag gillar båda filmerna väldigt mycket men till form och uttryck har de framför allt en tydlig film. Där Tarantinos "Death Proof" känns som en hyllning till 70-talets grindhousefilmer, känns Rodriguez "Planet Terror" verkligen som en riktigt grindhouserulle. Uppdaterad, moderniserad, och med avsevärt mycket högre budget, absolut, men det existerar också i allra högsta grad rätt inne i sitt exploateringsformat. Vilket gör den till min personliga favorit av de båda.
 
Både "Death Proof" och "Planet Terror" lämnar Netflix den 31 december.
 
Kolla in trailern den kombinerade "Grindhouse"-filmen här:
 
Vilken är din favorit av de här båda filmerna? Kommentera och motivera gärna!
| 27 december 2023 21:00 |