Film

Skribent

Alexander Kardelo

13 november 2023 | 17:30

Sista chansen på Netflix: Robert de Niro gör en grym Frankenstein i 90-talsthriller

Mary Shelleys skräckroman blir till ett stämningsfullt kostymdrama i Kenneth Branaghs regi.
Skräckromanen om doktor Frankenstein och hans monster har filmats flitigt genom årtionden. När Kenneth Branagh tar sig an materialet och sätter en som alltid briljant Robert de Niro i huvudrollen, får vi se en missförstådd varelse som väcker sympatier trots sitt groteska yttre.
 
Nu är det sista chansen att se Branaghs "Frankenstein" (1994) på Netflix, som ligger kvar endast till och med 14 november.
 
Filmen var egentligen tänkt att regisseras av Francis Ford Coppola efter hans ”Dracula” (1992), men denne drog sig tillbaka och överlämnade registolen till Branagh. Den brittiske regissören som annars gärna filmatiserade Shakespeare tog chansen och skapade ett snyggt, gotiskt kostymdrama med skräckelement.
 
 
Historien - om en vetenskapsman som experimenterar med döden och syr ihop en människa av andras likdelar - må vara välbekant. Den här har framför allt en stark rollista att locka med, och förutom De Niro och Branagh själv ser vi också Helena Bonham Carter, Ian Holm och John Cleese i stora roller.
 
En kul detalj: ordet "monster" förbjöds på inspelningen. Regissören insisterade på att Robert de Niros karaktär skulle kallas för "varelsen" ("The Creature"), precis som han också omnämns i eftertexterna.
| 13 november 2023 17:30 |