Film

Skribent

MovieZine

10 december 2023 | 12:00

Sista chansen! ”Tidernas bästa fängelsefilm” flyr från Netflix i veckan

Fånga den innan det är försent. Den Oscarsvinnande dramathrillern är svårslagen i sin genre även efter 45 år.
Nu är det sista chansen att fånga en riktigt bra fängelsefilm innan den flyr från Netflix. Alan Parkers ”Midnight Express” (1978) flyr från streamingtjänsten på torsdag den 14 december.
 
Den starkt engagerande historien följer unge och naive amerikanen Billy, som blir gripen i Turkiet med två kilo hasch på sig. Han döms till ett långt fängelsestraff och får utstå både misshandel och tortyr. Billy inser att det enda sättet att överleva är att försöka fly.
 
På MovieZines lista över de 10 bästa fängelsefilmerna hamnar ”Midnight Express” i topp: ”Det är en oerhört spännande film vilket är minst sagt påtagligt redan i de första nerviga och svettiga scenerna på flygplatsen (…) Rått, brutalt och skitigt rakt igenom. Filmen lyckas verkligen skapa en känsla av instängdhet och hopplöshet” enligt vår skribent.
 
 
I rollistan ser vi Brad Davis, Randy Quaid, John Hurt och Norbert Weisser, som spelar Billys svenske fängelsekamrat Erich.
 
Filmen som bygger på den verklige Billy Hayes självbiografi tar sig dock en del friheter med vad som faktiskt hände. I en intervju med Faktum berättade svenske Bengt (som karaktären Erich baseras på) att fängelset var "långt ifrån så jävligt som det framställs i filmen".
 
”Midnight Express” nominerades till 6 Oscars, bland annat för Bästa film och Bästa regi. Den vann två, för Bästa musik och Bästa manus - skrivet för övrigt av filmveteranen Oliver Stone. Det var ett av hans första jobb i Hollywood.
 
Streama filmen på Netflix senast 14 december.
 
| 10 december 2023 12:00 |