Skribent

MovieZine.se

24 januari 2014 | 17:01

"Sissela Kyle gick inte över gränsen"

MovieZines fredagspanel diskuterar livets stora frågor som: hur viktig är Guldbaggen egentligen?

Och är det vettigt att "Nymphomaniacs" biobiljetter kostar över 200 kronor? I veckans panel sitter Alexander Dunerfors, Mats Karlsson och Rebecca Unnerud.

Guldbaggegalan 2014 firade 50 år i måndags. Bäst och sämst med årets gala?

Alexander: Bra spridning på vinnarna, även om "Känn ingen sorg" kunde fått hem fler baggar. Jag önskade mig en pampigare gala, med tanke på jubileet ska man kanske inte återanvända förra årets dekor. Bäst var Helena Bergström, varför inte låta henne leda nästa år? Det vilar nog en dold komisk talang till galavärd inom henne.

Rebecca: Rolig och proffsig gala med mängder av bra film bland de nominerade. Överlag nöjd med vinnarna. Sissela Benn. Sissela Kyle. Många bra tacktal, bland andra Persbrandts. Det sämsta var att "Hotell" fick en ynka bagge (David Dencik skulle åtminstone vunnit och gärna Lisa Langseth för manus också) och "Känn ingen sorg" hade gott kunnat vinna fler baggar än två. Sen var det väldigt konstigt att inte "Hundraåringen" vann för bästa mask/smink. Sämst av allt var att Alicia Vikander inte ens fick en nominering för sin huvudroll i "Hotell"...

Mats: Jag känner mig nöjd med årets gala. Det var en bra spridning på vinnarna och det är bara positivt. Också nöjd med Sissela Kyle, även om det har debatterats flitigt om hennes skämt. Tycker absolut inte hon gick över gränsen, man ska ha hög ribba när det kommer till galor. Lite självdistans får de drabbade banne mig ha.

Över 30.000 MovieZine-läsare har röstat fram fjolårets bästa filmer, med "Känn ingen sorg" som en av toppvinnarna. Guldbagge-vinnaren "Återträffen" kom nästan sist av de nominerade. Behöver vi filmgalor när biopubliken sällan håller med... och vem har egentligen rätt?

Alexander: Filmgalor som Oscars eller Guldbaggen är viktiga, de når ut med film till en bred publik och får igång snacket. Man kan såklart diskutera vem som ska sitta och döma. Vi "folket" förväntas titta på galorna, se filmerna, så varför inte vara med och kora vinnare? Jag önskar till exempel att People's Choice Awards eller varför inte MovieZine Awards kunde bjuda på en lika pampig galakväll. 

Rebecca: Filmgalor fyller verkligen en funktion och jag tycker Guldbaggegalan är en av årets roligaste händelser. Det är så kul att se folk i branschen, okända som kända, njuta av det gångna filmåret och bli prisade för sina insatser. Jag håller inte alltid med juryn (vad hände med "Call Girl" förra året?!?!) men det finns ju en anledning till att de sitter på sina positioner, de kan film. Precis som Sissela Kyle sa på galan så var publik och kritiker så gott som eniga 2013. "Känn ingen sorg" och "Monica Z" fick både kritiker och publik att jubla. "Hundraåringen" fick ganska bra kritik för att vara en komedi och "Återträffen" lockade folk trots sitt tunga ämne. Publiken har oftast fel om man går på vilka filmer som har vunnit Biopublikens pris tidigare (ex. "Änglagård 3") men den här gången röstade tittarna fram en bra film. Att MovieZine:s läsare röstade på "Känn ingen sorg" och inte på "Återträffen" är inte alls konstigt, båda är bra filmer men den första är kommersiellt gångbar och lätt att tycka om medan den andra är otillgänglig. Juryn brukar premiera det senare.

Mats: Klart vi ska ha en gala! Det skulle inte gynna någon om vi la ner Guldbaggegalan, då skulle vi bara förvandla Sverige till ett filmiskt u-land. Däremot behöver man lyfta fram de personer som aldrig får chansen att synas, såsom specialeffektsmakarna. Tycker inte det handlar om vem som har mest rätt, utan att man tillåter både läsare, biopublik och "proffs" att välja vinnarna.

Biobiljetterna till "Nymphomaniac" blir rekorddyra: 210 kronor. Vad är du beredd att betala för ett biobesök?

Alexander: Den här historien grundar i felaktig marknadsföring av "Nymphomaniac". Det är två filmer som visas efter varandra, som isåfall kostar 105 kronor styck. Filmbolaget eller SF borde sälja in det som ett must-see-event (tänk "Twilight"-maraton, dåligt exempel, jag vet), istället för en jävligt lång och svindyr rulle.

Rebecca: Att betala 210 kronor för fyra timmar Trier-film är inte särskilt dyrt. Hellre lägga pengar på Trier än att lägga nästan lika mycket på en halvdålig blockbuster med 3D. Men visst, dyrare än så är ingen film värd.

Mats: Biobiljetter är dyra, det går inte att komma ifrån. Klart vi ska jobba för att hamna mer i nivå med andra länder. Svårt att säga var min gräns går, det får man ta när man står där. Jag skulle helt klart jämföra med vad jag skulle kunan få istället för den summan och hittar jag inte roligare för dem pengarna, skulle jag troligtvis betala.

Filmfestivalerna i Göteborg och i Sundance är nu i full gång. Vilka filmer tror du blir årets stora snackisar?

Alexander: Jag slår ett slag igen för "Nånting måste gå sönder", som jag ska se och recensera ikväll. Från Sundance är jag bra sugen på att se Linklaters "Boyhood" och Kristen Wiig i "Skeleton Twins".

Rebecca: Jag hade tänkt göra debut på filmfestivalen i Göteborg i år men det blir inget tyvärr. Många Oscars-filmer kommer visas och jag är väldigt sugen på "Her" men ska se den i nästa vecka ändå. Jag tror att "Tommy" kan bli en snackis och självklart min favorit Ralph Fiennes som kommer gästa festivalen med sin skönhet, charm och begåvning. I Sundance tror jag att Zach Braffs andra film "Wish I Was Here" blir en av de filmer som det kommer pratas mest om och Richard Linklaters "Boyhood" med Ethan Hawke och Patricia Arquette verkar väldigt fascinerande.

Mats: "Boyhood" ligger redan bra till och samma med "The Raid 2". Hoppas innerligt att "Life Itself" blir en av årets snackisar. i Göteborg lär nog "Her" bli en snackis hos festivalpubliken. Den är väl värd det.

Vad rekommenderar du att se i helgen?

Alexander: "The Secret Life of Walter Mitty". Månadens enda måste på bio!

Rebecca: Det har kommit ut många bra filmer nu som "Blue Jasmine", "Before Midnight", "Smärtgränsen" och "Monica Z". På bio måste ni se Leonardo DiCaprio (denna mästerskådespelare som är värd fem Oscars vid det här laget!) briljera i "The Wolf of Wall Street" och "12 Years a Slave" måste ses innan Oscarsgalan (själv har jag sett den två gånger nu). Jag tänkte kolla in "About Time" för jag behöver lite feelgood just nu. För mig blir det annars en Netflix-helg. Jag såg nyligen "The Fall" med Gillian Anderson och nu är det "Hunted" som gäller. Det är en spännande miniserie med "24"-vibbar och en cool kvinna i huvudrollen. "House of Cards" var tillsammans med "Breaking Bad" min favoritserie 2013, ni som inte har sett serien får skynda på för säsong två kommer snart.

Mats: Jag tipsar om dokumentären "We Steal Secrets: The Story of Wikileaks". Lär garanterat gå många förbi. Den som är sugen på bio ska definitivt inte missa pärlan "The Secret Life of Walter Mitty".

| 24 januari 2014 17:01 |