INTERVJU

Skribent

Matilda Klinga

25 november 2016 | 12:00

David Lindström är en av de fem prinsarna i "Vikings"

Svenske David Lindström spelar Sigurd som är en av Ragnar söner i "Vikings". För oss berättar han mer om sin roll och hur han fick den. Vi pratar också fans och vad vi kan förvänta oss av seriens nya säsong.
"Vikings" handlar om Ragnar Lothbrok, en riktig krigare som tror starkt på de nordiska traditionerna och asagudarna. Det är en spännande och actionfylld serie som tar oss till den svåra vikingatiden. Sedan 2013 har vi kunnat se den populära tv-serien "Vikings" på HBO Nordic.

I den nya säsongen dyker det upp en rad nya spännande karaktärer, en av dem är Sigurd som spelas av David Lindström ("Blå ögon"). Sigurd är en av Ragnars fem söner som nu har blivit vuxen. Vi har träffat David Lindström och pratat mer om hans roll. 

Kan du berätta om din roll?

- Sigurd är son till Ragnar så han är en av de fem prinsarna. Jämför du med de andra bröderna så är han väl den snälla på sätt och vis. Han är den moraliska rösten och vill ställa folk till svars för sådant som han tycker att de har gjort fel. Han är en väldigt stark kontrast till Ivar som är psycho och samtidigt väldigt drivande och självsäker. Sigurd har tredjebrors-komplex och vill hela tiden hävda sig. Till de bröder som inte är handikappade har han alltid varit minstingen. Han försöker bli vuxen och visa att han nu är en av de stora grabbarna. Han vill visa att han också kan slåss och vara med samma tjejer som bröderna.

Vad är din största utmaning med rollen?

- Den är väldigt långt ifrån mig. Trots att han är den snälla och analytiska personen så är han ju viking trots allt. Han lever i en hård tid under hårda förutsättningar. Jag har gått upp 18 kilo, då förstår du hur smal jag var innan. Den största utmaningen har varit att vikingar har en helt annan syn på vad som är heder och vad som är rätt eller fel. De beter sig annorlunda i skillnad hur vi beter oss idag, till exempel skulle jag aldrig anamma det här om att min fiendes vän är min fiende. Inom vikingakulturen handlar det mycket om vilket rykte man får, vad man gör med sitt liv och vem man är när man dör. Jag tror att karaktärerna drivs av att sätta sitt märke på världen och bli berömda.



Hur gick din audition till, hur var processen?

- Det tog jättelång tid, jag trodde aldrig att jag skulle få det. Det var en öppen audition i Stockholm, jag och några polare åkte upp med tanken på en weekend i Stockholm. Hela vägen kände jag att det var en liten uppförsbacke för mig eftersom de ville ha större killar än mig. De ville kanske också ha lite mer etablerade skådespelare än mig. Hela processen var stressig och intensiv och det tog flera månader. Jag stod på kanten till något väldigt stort och jag minns att jag knappt sov. 

Har du fått påverka din karaktär någonting?

- Under audition gjorde vi en scen där Sigurd och Ivar var ensamma hemma och pratar med varandra som om de vore bästa vänner. I slutändan beslutade vi att Sigurd och Ivar har ett horn i sidan mot varandra. Jag kände att Sigurd har blivit förbisedd av sin morsa hela tiden och hon har bara älskat Ivar. Det har lett till ett mindervärdeskomplex och jag tror han projicerar mycket av de känslorna på Ivar så det skulle vara svårt för dem att ha en fin relation. Jag kan tänka mig att Michael nog hade tänkt att det skulle vara så ändå, men det var någonting som jag kände att jag vill föra fram. Min morsa har ju eventuella profetiska krafter. Jag var inne på att det skulle vara coolt om Sigurd hade ärvt det lite grann. Det kanske ni får se längre fram i serien.

Har du lärt dig något om vikingar som du inte visste innan?

- Ja absolut. I min research har jag läst om hur folk såg på världen och såg på varandra. Där tycker jag att jag och Michael är väldigt överens. Dels att jag inte kommer att kunna spela ett skäggigt och biffigt testosteronberg. Det är ju klart att det fanns folk som bodde på den här platsen vid den här tiden och råkade vara vikingar på det sättet. Men inte såg ut som schablonen då tänkte jag att jag ska spela en människa som såklart har format sig efter samhället runt omkring sig.



- Det andra är att jag är överens med Michael om är om hur kvinnor har framställts i historien. Kvinnor har gjort strålande saker i historien men så mycket av det har försvunnit bort. De som har skrivit historien och berättat den vidare har varit män och fokuserat på just männens framgångar. En del folk är upprörda över att Lagertha nu har en kvinnlig älskare. Det finns många bevis på att vikningar var väldigt fria i sin sexualitet. Michael lyfter fram att Lagertha och Astrid var en stor del av samhället. 

Har du märkt av något från fansen?

- Jag har märkt av fansen lite grann. IBrasilien är de jätteförtjusta i mig av någon anledning. Sedan är det ju klart att man får fler följare på Instagram, nu har jag några tusen men innan hade jag hundra. Vi har ju inte varit med så mycket offentligt än, men jag har fått en del meddelanden. Jag älskar att svara på sådant också, för de förväntar ju sig aldrig att man ska svara. För mig tar det tio sekunder, och folk blir så chockade över att man svarar. Jag tycker att det är lite spännande att läsa vad folk tycker och skriver på internet. Det är kul när folk lägger ut bilder på en. Att din prestation spelar så stor roll för någon annan är speciellt.

Vad kan vi förvänta oss av de nya avsnitten?

- Många säger att det är den bästa säsongen hittills och jag vill ju gärna hålla med. Det är många karaktärer som kommer att ställa sig emot varandra. Sådant som har byggts upp under längre tid kommer att nå sin klimax. Det är också mycket action i kommande säsong. De presenterar även oss nya karaktärer och det är mycket fokus på oss i början. Jag tror att den här säsongen skiljer sig väldigt mycket från det som hänt tidigare på både gott och ont.

"Vikings" fjärde säsong fortsätter den 1 december på HBO Nordic.
| 25 november 2016 12:00 |