Skribent

Andreas Samuelson

17 augusti 2011 | 16:01

Sif Ruud död

Den Guldbaggebelönade svenskan avled i tisdags vid 95 års ålder efter en över 70 års lång skådespelarkarriär.

Sif föddes den 6 maj 1916 i Stockholm och växte upp först på Kungsholmen, och från sex års ålder i Eskilstuna där de fick leva under svåra förhållanden efter att Sifs styvfar gjort av med alla pengar. Vid 17 års ålder bestämde sig Sif för att bli skådespelerska och började hos scenpedagogen Karin Alexandersson medan hon försörjde sig med kontorsarbete. 1934 antogs hon till Dramatens elevskola.

När hon tog examen tre år senare anställdes hon vid Helsingborgs stadsteater och sommarjobbade på andra teatrar i Helsingborg och Malmö. Efter att ha filmdebuterat med en liten roll i dramat "Kloka gubben" 1938 så flyttade hon två år senare tillbaka till Stockholm där hon fick jobb på Nya Teatern vid Regeringsgatan och medverkade i pjäser av bl.a. August Strindberg och Anton Tjechov. Hon var även fältartist, deltog i Dramatikerstudion och medverkade i Tantolundens friluftsteater.

Under 40-talet hade hon mindre roller i flera filmer, bl.a. "Pappa Bom" med Nils Poppe och Ingmar Bergmans "Hamnstad" med hon medverkade fyra somrar i Blancheteaterns Kar de Mumma-revy och turnerade med Riksteatern. 1953 anställdes hon på Dramaten där hon debuterade i "Romeo och Julia" som amman och fick även stora roller i Radioteaterns radiopjäser. Hon fortsatte vara aktiv inom film och 1956 hade hon en mindre roll i årets samtliga elva svenska filmer, inklusive sin första stora i "Pettersson i Annorlunda" med Stig Järrel.

I och med TV-teaterns premiär började Sif dyka upp allt oftare. Hon medverkade i Bengt Lagerkvists "Gäst hos verkligheten" och hyllades senare för rollen som Madam Flod i samma regissörs TV-serie "Hemsöborna". Hon medverkade även i filmer som Bergmans "Smultronstället" och "Ansiktet", "Damen i svart", "Mälarpirater", "Åsa-Nisse i popform" och som tant Cecilia i två filmer om Lilla Fridolf. Hon spelade också i en scenversion av Strindbergs "Fadren" och fick även en roll när den blev biofilm. 1979 vann hon en Guldbagge för Bästa skådespelerska i "En vandring i solen".

På 80-talet återvände hon till TV-teatern och jobbade med Bo Widerberg och spelade tillsammans med Birgitta Andersson systrarna Brewster i fyra säsonger av "Arsenik och gamla spetsar" på Maximteatern. Hon spelade även Linus-Ida i både TV-serien och filmerna om Madicken och medverkade i både scen- och filmversionen av "Sommarkvällar på jorden". Andra filmroller inkluderar "Barnens ö", "Enkel resa", "Hemligheten", "Pensionat Oskar", "Stora och små män", "Julroratoriet" som Selma Lagerlöf och "Den goda viljan" där hon spelade sin faster till sin gamle regissör Ingmar Bergmans förfader.

Sifs sista filmroll var som Alma i "Att stjäla en tjuv" 1996 och på Dramaten i "Det rara gamla paret" 2001.

| 17 augusti 2011 16:01 |