SPONSRAT

Skribent

Hampus Haglund

3 februari 2016 | 19:00

Eftersnack #5: "Shannara Chronicles" lyfter inte riktigt

Fem avsnitt av ”Shannara Chronicles” är avklarade, det återstår endast fyra. I veckans avsnitt ”Pykon” ger vi oss upp i bergen och en till synes övergiven fästning.
Spoilervarning – se avsnitt fem av ”Shannara Chronicles” innan du läser.

Amberle, Wil och Eritrea fortsätter sin resa, i veckans avsnitt tvingas gruppen till att ta vägen över bergen. Men allt är inte som det först verkar i fästningen och gruppen blir tillfångatagna och trots att de lyckas fly finns ett ännu större hot sedan tidigare kvar. Samtidigt händer saker i Arborlon som talar för att Dagda Mor håller på att vinna kriget. Här är några tankar om det femte avsnittet...

R.I.P Allanon (?)


Ok. Vi såg ett svärd gå igenom druiden, två gånger dessutom. Känslan är ändå att vi inte har sett det sista av honom - därav mitt frågetecken. Sättet han gick upp i rök på ger i alla fall mig hopp om att Allanon kommer återvända. Om han inte gör det har serien förlorat sin starkast lysande stjärna och det kommer dra ner helheten rejält.

Och visst kändes det lite forcerat att Arion fullkomligt köper att hans far helt plötsligt bytt åsikt om Allanon? Han gick från "Vi kan lita på den här mannen" till "Döda honom han är en förrädare" på nolltid. Serien tog sig inte riktigt tid att etablera detta.


Hur/om Allanon återvänder kommer säkerligen besvaras redan nästa vecka. Min gissning, som grundas på ingenting förutom magkänsla, är att han kommer återuppsta som en version av sig själv – lite Gandalf-style.

Bara tre karaktärer kvar


Det var bara en tidsfråga. En efter en har alverna kring våra tre hjältar försvunnit och nu återstår bara huvudkaraktärerna. Det kändes lite väl förutsägbart men det positiva var att det klarades av på bara två avsnitt. Nu kan vi framöver fokusera enbart på Wil, Amberle och Eritrea.

Självklart kommer en del av serien utspela sig i Arborlon även framöver men mer och mer fokus bör läggas på Amberles försök att rädda Ellcrys. På den resan är nu alltså bara tre kvar, visst ska svikaren spelad av James Remar in någonstans men inte som en del av gruppen får vi väl gissa. Han lär inte vara välkommen efter slutet på veckans avsnitt.

Halvvägs 


Eller vi är faktiskt lite mer än halvvägs där. Med tanke på att det första avsnittet var ett dubbelavsnitt återstår nu endast fyra avsnitt av säsongen. Förhoppningsvis är också Amberle, Wil och Eritrea mer än halvvägs. Det som överraskar mig är hur lite alvstenarna använts än så länge. Med tanke på att storyn till stor del är tagen från boken ”The Elfstones of Shannara”. Förvisso använde Wil lite magi detta avsnitt men stenarna är långt ifrån att ha något slags fokus. Med bara fem avsnitt kvar och Allanon och Wil delade känns det inte heller som att alvstenarna kommer spela en huvudroll, förrän möjligtvis slutet av säsongen.

Hittills blandar och ger "Shannara Chronicles" väldigt mycket. Det är problematiskt att dubbelavsnittet som inledde serien förmodligen var seriens bästa hittills. Det lyfter inte riktigt helt enkelt. Piloten lade upp för storslagenhet, krig och magi. Någonting vi inte fått se mycket av sedan dess. Det känns som att det finns potential, ingredienserna finns men blandas inte på rätt sätt än så länge. Jag hoppas verkligen att avslutningen lyfter rejält, så länge det finns tid finns det hopp för serien i mina ögon.

Veckans avsnitt slutar med en cliffhanger, nästan bokstavligen talat. Här är en modig förutsägelse – Amberle, Wil och Eritrea dör inte. Därför kändes också det slutet lite onödigt. Cliffhangers ska lämna tittaren oviss inför framtiden och det lyckades inte "Pykon" med.

Plus och minus


Dagda Mors armé, såg ganska storslagen ut.

+  Lite känslosamt när Mag dog. Förmodligen bra för handlingen framöver också om man ska vara cynisk, att släpa med ett barn hade inte varit positivt för serien.

-  Att Remo inte dör av att bli huggen i halsen, come on...

-  Ta inte av bojorna på den livsfarliga gnomen. Det får man ju lära sig alv-grundskolan.


Vad tyckte du om veckans avsnitt? Berätta gärna i kommentarsfältet nedan!
| 3 februari 2016 19:00 |