Skribent

Mats Karlsson

1 april 2013 | 19:01

SFI tvingar kvar svenska filmregissörer i Sverige

Svenska filmregissörer förbjuds mer eller mindre att jobba i Hollywood.

Svenska Filminstitutet är oroliga för svensk films framtid och kommer nu att vidta drastiska åtgärder. Tanken är att hålla kvar de svenska filmregissörer i Sverige genom att garantera produktionsstöd till deras kommande svenska filmer och de som väljer att inte skriva under avtalet löper stor risk att bli utan produktionsstöd.

- Vi har redan pratat med flera av de mer framstående regissörerna och det har mottagits positivt. Vi vet att många regissörer upplever det som en lång och jobbig process att få produktionsstöd och detta innovativa förslag förenklar mycket för dem, säger en filmkonsulent som vill vara anonym.

Är det här ett desperat försök av Filminstitutet att hålla kvar de svenska talangerna i Sverige?

- Jag kan erkänna att det är en del av tanken med detta, ja. Vi ser ett framtida problem med att alltför många flyr till Hollywood och vi måste agera innan det är försent.

Vad händer med de regissörer som inte skriver under avtalet?

- Det kan innebära att de blir tvingade att hitta finansiering på annat håll. De som skriver under detta avtal kommer att få förtur till produktionsstödet.

Det kan självklart tolkas som en lindrigare variant av utpressning och frågan är hur regissörerna själva ser på SFI:s agerande.

- SFI har redan pratat med mig och förklarat varför man väljer att göra så här. Även om tanken är god är det inget annat än utpressning. När jag skriver under detta avtal frånsäger jag mig rätten att göra film utanför Sverige, säger Ulf Malmros till MovieZine.

Obs! Den här nyheten var ett av våra aprilskämt.

| 1 april 2013 19:01 |