Skribent

Alexander Kardelo

18 mars 2013 | 10:45

SF och Finnkino slås samman

Ägarna Bonnier och Ratos bildar en nordisk biojätte.

Svenska SF Bio har varit till salu den senaste tiden. Nu står det klart att riskkapitalbolaget Ratos går in som ny storägare. Ratos äger sen tidigare finska Finnkino, som nu slås ihop med SF Bio.

Den nya koncernen, med verksamhet i Sverige, Finland, Norge, Estland, Lettland och Litauen, kommer att ägas till 60 procent av Ratos och till 40 procent av Bonnier, skriver Dagens Media.

- Den här affären är bästa tänkbara för Bonnier. Vi blir delägare i en ny biografkoncern som har stora tillväxtmöjligheter. (...) Bonniers långsiktiga engagemang i filmmarknaden ligger fast samtidigt som vi nu går in i en ny spännande fas där den nya koncernen både kan ta en ledarposition i branschomvandlingen och fortsätta slå vakt om ett brett, lokalt filmutbud, säger Jonas Bonnier, vd Bonnier AB i ett pressmeddelande.

SF Bio:s VD Jan Bernhardsson fortsätter som vd för den nya koncernen. Det är inte aktuellt varken för SF Bio eller för Finnkino att byta namn.

Där försvann de riktiga filmälskarnas hopp om någon slags nyanserad biomarknad här i Sverige, är jag rädd. SF Bios monopol står kvar, och de växer sig större än någonsin. Det återstår att se vilka nya idéer som Ratos och Finnkino kan bidra med för att gynna den svenska biopublikens intressen.

Vad tycker du om affären? Kommentera nedan.

| 18 mars 2013 10:45 |