TEMA: COEN

Skribent

Andreas Samuelson

16 februari 2016 | 21:00

Sex brutala våldsscener av bröderna Coen

Om det är några som kan leverera brutalt våld i annars rätt rumsrena filmer så är det bröderna Coen. Här är scenerna som chockade oss mest.
I veckan har vi Coen-tema på MovieZine! Flera av våra skribenter ger sin syn på filmbröderna och deras verk.

Under sin över 30 år långa karriär har bröderna Coen gång på gång bevisat att de med finess kan kombinera svart humor, effektiv spänning - och brutalt våld.

Till skillnad från kollegor som snarare frossar i våld så har våldet aldrig varit huvudpoängen med Coens filmer utan ofta en oväntad chockeffekt för att etablera allvaret i intrigen. Här är sex gånger Coens har ruskat om publiken med våldsamma scener.


"Blood Simple" (1984)Scen: Lömske privatdetektiven Visser (M. Emmet Walsh) försöker genom ett badrumsfönster öppna det i rummet intill men hans villebråd Abby (Frances McDormand) är kvicktänkt och på knivhugget.

Film: Brödernas (och McDormands) debut är en mörk, psykologisk thriller och film noir-hyllning där de gav prov på hur de enkelt kunde skapa ruggig spänning med små medel, stillsamma scener och få karaktärer. 


"Miller’s Crossing"Scen: Gangsterbossen Leo O’Bannon (Albert Finney) avnjuter lite klassisk musik i villan när två torpeder utsända av hans rival dyker upp. Inte anar de att O’Bannon är fullt förberedd för en attack.

Film: En läcker och välspelad maffiarulle med gott om Coens karaktäristiska svarta humor. Rik på dialog, kanske lite väl för vissas smak men åsynen av Finney i sidenrock med en k-pist i största hugg är något man inte glömmer i första taget.


"Fargo"Scen: Polisen Marge Gunderson ser ut att ha äntligen hittat de kidnappare hon letat efter när hon stöter på blonda, tystlåtna mördarmaskinen Gaear Grimsrud (Peter Stormare) då han gör sig av med sin sidekicks kvarlevor på ett minst sagt effektivt sätt.

Film: Duons kanske bästa och mest hyllade film, en svart thrillerkomedi som resulterade i två Oscars och en populär TV-serie. Våldsam med ovanligt högt dödsantal - ändå är det inte våldet man ser som chockar ut det som antyds.

"No Country for Old Men"Scen: Förrymda fången och yrkesmördaren Anton Chigurh (Javier Bardem) är i behov av en bil och skaffar en med hjälp av en bultpistol som en oskyldig förare får en närmare titt på.

Film: Efter några av Coens mindre minnesvärda filmer gjorde de comeback med bravur - en stilsäker, filosofisk modern västern med en av filmhistoriens starkaste skurkar i form av den elektriska Bardem. Resultatet blev fyra Oscars inklusive film, regi och manus.


"Burn After Reading"Scen: Lagom korkade gyminstruktören Chad (Brad Pitt) snokar i ett hus på jakt efter hemliga datafiler och tvingas gömma sig i en garderob när polisen Harry (George Clooney) dyker upp. Avslöjandet blir mer drastiskt än han tänkt sig.

Film: Lättsam men inte mindre sevärd svart komedi om dumhet där bröderna samlat några av Hollywoods främsta kvalitetsskådespelare i ovanligt intelligensbefriade roller. Och att brutalt avrätta en av världens största flickfavoriter är modigt!

"True Grit"Scen: US Marshal Reuben J. ”Rooster” Coburn (Jeff Bridges) förhör skurkarna Moon (Domhnall Gleeson) och Quincy (Paul Rae). När den förstnämnda riskerar att avslöja för mycket får den senare ta till drastiska metoder.

Film: Coens remake av John Wayne-klassikern ”De sammanbitna” kvalificerar som en av de mer lyckade nyinspelningarna. Lever främst på Bridges och debutanten Hailee Steinfelds rollprestationer - men vilka insatser sedan.
| 16 februari 2016 21:00 |