Serie

Skribent

MovieZine

6 juni 2023 | 20:00

6 juni 1998: Första avsnittet av ”Sex and the City” sänds

Det är inte bara Sveriges nationaldag som är värd att fira idag. Det är ju också 25-årsdagen för en ikonisk komediserie.
Manolo Blahniks, cosmopolitans i mängder, skvaller och singelliv på Manhattan. Det är ingredienserna som skapade en av 90-talets mest ikoniska tv-snackisar.
 
Med millennieskiftet runt hörnet var komediserier som "Vänner" och "Seinfeld" det hetaste i rutan. Det var mitt i burkskrattens era som HBO såg sin chans att skriva historia. De haffade rättigheterna till Candace Bushnells bok "Sex and the City", en samling krönikor om hennes vänners storstadsliv, och omvandlade den till en frispråkig kabel-tv-serie som inte liknade något annat.
 
I centrum står journalisten Carrie och hennes väninnor Samantha, Miranda och Charlotte. Fyra New York-tjejer som bestämmer sig för att ta för sig av Det stora äpplet och dess enorma utbud av män. Serien pratade om sex och sexualitet, feminism och relationer på ett sätt som kändes unikt och kittlande för sin tid.
 
 
Snabbt blev den också populär för sin vassa humor och, såklart, modet som fick kvinnliga tittare världen över att dregla över dyra handväskor och lyxiga skor. Till Sverige kom "Sex and the City" under 1999 och blev en stor tittarsuccé på TV3.
 
Sex säsonger, 94 avsnitt och 7 Emmys senare var det roliga slut, och "Sex and the City" lades ned. Men Sarah Jessica Parker, Kristin Davis, Cynthia Nixon och Kim Cattrall har återförenats för två långfilmer. Och nu är iallafall tre av fyra tillbaka som huvudroller i spinoffen "And Just Like That..." på HBO Max. Även om Samantha sägs ansluta i någon form i säsong 2 nu i sommar.
 
 
HBO har förstås inte missat jubileet utan släpper en nostalgisk trailer lagom till 25-årsdagen. Ett utmärkt tillfälle för oss att fråga er: hur är era egna minnen av tv-klassikern "Sex and the City"?
| 6 juni 2023 20:00 |