Skribent

Patrik Jonsson

29 november 2012 | 20:01

Seriernas hårdaste snut

Denna veckas artikel tillägnar jag en av kabelkanalen FX:s stora flaggskepp "Justified" och dess iskalla och stencoola snut Raylan Givens (Timothy Olyphant).

Jag kallar honom för seriernas hårdaste snut just därför att jag faktiskt tycker att han är det, i alla fall just nu. Vi hittar dessutom få motsvarigheter, om ens någon, i filmens värld heller i dessa dagar. Karaktärer som Raylan Givens är numer fridlysta.

Det är visserligen strax över en månad kvar till serien kommer tillbaka på FX med sin fjärde säsong, men jag tycker ändå att den förtjänar all uppmärksamhet, den är fruktansvärt underskattad och har liksom hamnat i skymundan här hemma i Svea. Ett exempel på detta var ju då TV6 köpte in serien ifjol och började att sända serien mitt i natten mellan fredagar och lördagar. Stor, stor skandal!

I amerikansk press hyllas serien om vartannat, är det inte för dess fantastiska skådespelarinsatser så är det för regin, manuset, karaktärerna, dialogerna eller fotot. Här hemma hör man dock knappt en jota om den och än mindre ser man någon TV-kritiker skriva något om den, inte ett ord allt är tyst, tills nu! För nu jäklar ska jag både uppmärksamma och hylla denna fantastiska serie.

"Justified" kretsar alltså kring den Miami-baserade polisen Raylan Givens, som väl kan beskrivas som en slags 2000-talets västernsheriff, vars kontroversiella och ifrågasatta metoder gjort att han fått fullt upp med både brottslingar och kritiska poliskommissarier. Efter att ha skjutit och dödat en yrkesmördare från maffian blir Givens, som straff, omplacerad till Kentucky, närmare bestämt till Harlan County. Harlan County är en rätt så sargad gammal obygd, ett f.d. kolgruvesamhälle som Givens dessutom växte upp i och numera fullständigt avskyr. Det är alltså just på denna plats som vi sedermera får följa Givens då han stöter på allt från gamla bekanta och familjmedlemmar till marijuanahandel, maffiaförbindelser, klaner och annat diverse whitetrash-slödder.

Man kan säga att varje säsong i första hand lägger fokus på en viss kriminell organisation eller familj/klan och har, ungefär som serien "Dexter", en huvudskurk eller "main villain" som man säger over där. I den första säsongen har vi familjen Crowder, i den andra får vi bekanta oss med familjen Bennett och den tredje säsongen kretsar kring ett brottssyndikat lett av Robert Quarles (Neal McDonough), vilken även har kopplingar till maffian i staten Kentuckys huvudstad, Frankfort. I den kommande och fjärde säsongen kommer en besvärlig och ondskefull poliskonstapel, spelad av komikern Patton Oswalt, att göra entré.

I och med detta upplägg är varje säsong hyggligt fristående, men det binds ändå tillräckligt med band och skapas massor av röda trådar så jag råder er verkligen att se serien från start och dess säsonger i sin rätta ordning. Mycket mer än så vill jag inte säga om detta, ty det är så lätt att man avslöjar för mycket. "Justified" har, som jag tidigare nämnt, gått hem väldigt starkt hos både kritiker och publik på den andra sidan av pölen och har vunnit priser och ros både lite här och var. För att ge er lite perspektiv så fick den första säsongen 81/100 poäng hos Metacritic, den andra säsongen hela 91/100 och den tredje 89/100. Vilket då kan jämföras med den största kabelserien av dem alla; "The Walking Dead", som högst noterat 82/100.

Förutom en helt klockren Timothy Olyphant i huvudrollen, som just Raylan Givens, backas han dessutom upp av en helt fantastisk ensemble av skådespelare som verkligen gör sin livs roller i den här serien. Bara för att nämna några så har vi; Walton Goggins, M.C. Gainey, Jeremy Davies, Raymond J. Barry, Jim Beaver, Mykelti Williamson, Neal McDonough och sist men inte minst Margo Martindale som mycket välförtjänt vann en Emmy för hennes insats i serien ifjol.

För övrigt baseras "Justified" på romanerna "Pronto" och "Riding the Rap" samt novellen "Fire in the Hole" av Elmore Leonard och den är skapad av Graham Yost ("Speed" & "Broken Arrow"). Filmer som tidigare baserats på böcker av Leonard har jag gillat skarpt (Det är nog endast "Jackie Brown" jag inte varit så förtjust i); "3:10 to Yuma", "Get Shorty", "Out of Sight" och så klart den underbara Bronson-filmen "Mr. Majestyk" . Serien "Justified" är absolut inget undantag, enligt undertecknad slår den faktiskt samtliga av dessa filmer. Jag kan inte annat än varmt, nej intensivt, rekommendera er att se den här serien, speciellt ni som saknar en old-schoolsnut ala Dirty Harry eller valfri pist-off Bronsonkaraktär, de är som sagt nästan utdöda, så passa på nu. Har ni dessutom en svaghet för den amerikanska södern med rednecks, hillbillies, kristna tokar, white-trash och allt vad det innebär så säger jag bara Welcome To Harlan County, Kentucky!

P.S. Så sent som igår blev det känt att den fjärde säsongen har premiär på FX redan den åttonde januari och här har ni en ganska så färsk teaser. Nu ska vi dock lämna Raylan Givens samt den amerikanska södern och istället kasta oss över den gångna veckans nyheter!

Nyheter i korthet:


Manusförfattaren David Graziano ("Southland" & "Lie To Me") har sålt en ny thrillerserie kallad "The Sixth Family" till streamingkanalen Cinemax. Serien, som baseras på verkliga händelser och personer, ska kretsa kring den organiserade brottsligheten strax efter 9/11 och lägga fokusen på New Yorks italienska tillika ökända maffiaklaner; de fem familjerna.

Kabelkanalen AMC ligger minsann inte på latsidan vad det gäller att plocka upp pilotavsnitt, denna vecka så har de gett grönt ljus till inte bara en utan två piloter. Serierna det handlar om är "Turn", ett revolutionsdrama som ska utspela sig 1778 och "Halt & Catch Fire" som är skapad av "Breaking Bad":s huvudproducent Mark Johnson. "Halt & Catch Fire" ska utspela sig under det tidiga 80-talet då datorerna slog genom på allvar. Tidigare i år så gav AMC även tummen upp för piloter av "Low Winter Sun" och ett ännu obetitlat drama av Tony Goldwyn.

Lite nyheter kring några brittiska serier; den femte säsongen av "Merlin" kommer att bli den sista, en eventuell spin-off på serien är dock inte omöjlig. "Downtown Abbey" har tilldelats en fjärde säsong på åtta avsnitt, slutligen ser det ut som att den tredje säsongen av BBC:s "Sherlock" kommer att bli försenad. Serien skulle egentligen dra igång till sommaren, men nu verkar det som att det dröjer till slutet av 2013, eller eventuellt så pass sent som 2014.

Ja och apropå "Downtown Abbey" så har seriens skapare, Julian Fellows, skapat och sålt ett 1800-talsdrama till NBC. "The Gilded Age" heter serien som ska utspela sig i New York under 1880-talet och lägga sin fokus på en bunt miljonärer. Tror ni att cigarrklubbar, monoklar, höga hattar och snobbigt konjaksipprande kommer att gå hem hos de som glor på NBC? Knappast.

Det var inte endast "Justified" som fick sitt återkomstdatum spikat av FX igår, även premiären av "Anger Management":s andra säsong tillkännagavs och för den är det den 17:e januari som gäller, ett dubbelavsnitt har utlovats. På samma datum kommer "Archer" tillbaka samt den nya komediserien "Legit" med den australiensiske komikern Jim Jeffries i huvudrollen.

USA Network har förnyat tidigare nedläggningshotade "Necessary Roughness" och gett serien en tredje säsong. Det verkar dock som att denna säsong blir den sista och den är dessutom nedkortad till endast tio avsnitt.

Veckans what took you so long? tillägnas Fox när de nu äntligen har lagt ned "The Mob Doctor". De kommer dock att eftersända de resterande avsnitten av den första (och nu sista) säsongen.

Veckans how long will it take? tillägnas CBS. Efter att i veckan ha trashat "Two and a half Men" (bitit den hand som föder honom) kommer Angus T. Jones (grabbhalvan) att tvingas lämna serien efter den pågående säsongen. Kära nån...lägg ned denna serie nu någon gång...Sparlågorna försvann tillsammans med Charlie Sheens spritångor för över ett och ett halvt år sedan!

Starz stora flaggskepp "Spartacus" rullar mot sitt slut i den kommande fjärde säsongen, men nu har Starz planer på en spin-off. Julius Caesar kommer att introduceras i den sista säsongen, i och med detta så skulle en eventuell spin-off i så fall kretsa kring just honom. Den som lever får se.

MTV har bestämt sig för att lägga ned komediserien "The Inbetweeners", inga höjda ögonbryn här inte och The CW lägger ned "Emily Owens M.D.", fortfarande helt orörliga ögonbryn. Precis som Fox bestämt sig för att göra med sitt läkardrama "The Mob Doctor" så kommer även The CW att eftersända de resterande avsnitten av "Emily Owens M.D." Denna höst så är det alltså inte läkarna själva som drar ut pluggarna, det är kanalerna som besparar oss från onödigt lidande. Ja nästan i alla fall, The CW har ju bestämt att till exempel "Beauty and the Beast" ska rulla vidare, en serie som verkligen behöver dödshjälp...

Innan jag rundar av för denna vecka så vill jag skänka några tankar till en av de absolut största och mest kända karaktärerna och skådespelarna i TV:s historia. Jag pratar så klart om Larry Hagman och hans J.R. Ewing från "Dallas" som lämnade oss i fredags efter sviterna av cancer, han blev 81 år gammal. Detta gör jag genom att länka till en liten "Best of J.R. Ewing"-video. Hagmans J.R. Ewing var karaktären som en hel värld älskade att hata i flera generationer, från min sida finns det dock endast kärlek kvar. Vila i frid, du kommer att vara oersättlig.

Alltid tråkigt då människor lämnar oss, jag kommer dock tillbaka redan nästa vecka, må vara en klen tröst men alltid något!

| 29 november 2012 20:01 |