Film

Skribent

Katarina Emgård

21 juli 2015 | 18:00

Semestra som en filmnörd: 9 magiska resmål

Här hittar du platserna där Star Wars, Indiana Jones och Harry Potter-filmerna spelades in.
Eftersom sommaren, åtminstone i Skåne, främst bjudit på mördarsniglar, blöta grillspett och myggbett så har jag övervägt att trycka ner min bikini i första bästa Icakasse och ta ett svettigt charterplan till köttebulle-doftande Mallorca. Men sedan tänker jag efter och inser att det finns bra mycket coolare platser att besöka, speciellt för en filmnörd.

Det har nog inte undgått någon att Air New Zealand har tjänat storkovan sedan Peter Jackson förvandlade ön till ett turistparadis. Själv råkade jag hamna i "Popeye"-byn på Malta en gång, men eftersom jag inte sett filmen var det en totalt menlös upplevelse. Och visst finns det turistiga inspelningsplatser som mest känns desperata, till exempel staden där ”Mystic Pizza” spelades in. Fast nu ska vi fokusera på de platser där magi uppstått och  ta oss utanför New York och L.A. 

1. Goonies – Astoria, Oregon 


Besök byn där kultfilmen ”Goonies” spelades in. The Goon Dock Home, där  Mike hittar den berömda piratkartan finner du på 38th street. Eftersom där bor folk i huset så visa respekt och håll dig på lagom avstånd eller passa på att ta en tur till museet där Mikes pappa jobbar ”Capt. George Flavel House Museum”. När du ändå är ute och kör, sväng förbi Goat Rock State Beach och föreställ dig piratskeppet segla iväg mot horisonten. 

Passar: den bekväme bilisten
För dig: som är sugen på en roadtrip längs västkusten2. Star Wars – Marocko/Tunisien 


Alltid drömt om att utforska rymden? Istället för försöka muta NASA kan du ta dig en sväng förbi Marocko/Tunisien och bege dig ut i Saharaöknen. Någonstans därute bland sanddynorna ligger nämligen planeten Tatooine.  Det råder vissa meningsskiljaktigheter kring exakt var, eller i vilket land, den kvarglömda rekvisitan ligger, så bered dig på ett par dagars färd för att hitta den exakta inspelningsplatsen. Enligt vissa källor ska den ligga i närheten av staden Tozeur, och sajten bjuder på ett 20-tal olika byggnationer.

Passar: den äventryrslystne
För dig: som är sugen på svettig kamelröv3. Hunger Games – Henry River Mill Village, North Carolina


Om du likt mig tenderar att vara lite av en pessimist, kanske en tripp till en dystopisk sci-fi-by kan vara något. District 12 från ”Hunger Games” är inspelad i en övergiven textilby från 1920-talet. Kolla in var Katniss och Peeta bodde någonstans, strosa runt och filosofera över världens undergång. Det gäller såklart om du kan ta dig förbi vakterna som patrullerar i området, men lugn, de bidrar bara till den där mysiga storebror-känslan.

Passar: den bittre tältaren
För dig: som är sugen på att ha något mer att klaga över när du kommer hem från semestern4. Pirates of the Carribean – Port Royale, Wallilabou Bay St. Vincent Island


Disney spenderade miljoner med dollars på att rekonstruera kolonial-erans Port Royale. Någonting med det låter fel, men ändå. Originalstaden är nämligen sedan länge uppslukad av jordbävningar. Men snubbarna i Waillibou Bay blev såklart glada när de fick behålla staden som turistattraktion efter att filminspelningen var över. Tyvärr är det likväl ett kasst ställe att bygga på och staden håller åter igen på att rasa ner i havet. Så skynda dig dit, kolla in kanonerna och sup dig full på dålig rom. 

Passar: lyxkryssaren
För dig: som är sugen på plastpalmer5. Harry Potter – England


Vem vill inte gå på Hogwarts? Kanske vill du behålla magin intakt, men om inte, så kan du ta dig en tur genom England för att beskåda de olika platserna där Harry Potter spelades in. Passande nog tar du dig dessutom bäst runt med tåg. Hogwarts är i själva verket ett myller av byggnader – hela listan hittar du här nedan. Exempelvis spelades flertalet av hallscenerna in på Gloucester Cathedral och Alnwick Castle innergård fick agera skolgård då Harry och gänget skulle lära sig flyga kvast för första gången. 

Passar: tågluffaren
För dig: som är sugen på fish and chips och finniga tonåringar6. Fredagen den 13:e – Blairstown, New Jersey


Jag har alltid misstänkt att man inte kan lita på scouter, och så visar sig också vara fallet. Den härliga stugan där Jason härjade runt och massakrerade babes ägs nämligen av ingen mindre än: The Boy Scouts of America. Det sägs att du, om du är ett riktigt fan, gärna får besöka stugan efter överenskommelse. Du hittar den i natursköna Nobebosco camping där scouterna fortfarande huserar. Exakt vad de pysslar med därute är dock oklart.  

Passar: adrenalinjunkande campare
För dig: som är sugen på lite frisk luft7. Indiana Jones – Jordanien/Sri Lanka


Vill du hellre följa i arkeologens fotspår så trotsa Svenska Ambassadens avrådan, damma av din zeppelinare och ta dig till Jordanien. Det finns åtskilliga konspirationsteorier kring den heliga graalens exakta vistelseort. Men vi vet ju att den ligger begraven i Al Khazneh-templet i staden Petra. När du hämtat upp den, brumma vidare till Kandy i Sri Lanka och känn livet hänga i en skör tråd allteftersom du springer över den legendariska hängbron. Det är dock inget för den höjdrädde. 

Passar: pilgrimsvandraren
För dig: som är sugen på lite nervkittlande action. 8. Crouching Tiger, Hidden Dragon – Hongcun, Kina


Åk på en historievandring och besök platsen där Zen-krigarna svävar i luften. Hongcun har funnits sedan Ming Dynastins tid och vissa byggnader är i originalskick. Omringad av blommande fält och med vatten som rinner genom byn kan detta vara en av de vackrare platserna att besöka. Den är också listad på Unesco heritage lista, vilket borde garantera någon typ av wow-faktor. 

Passar: den kulturelle guideboks-läsaren
För dig: som är sugen på en resa genom tiden9. Kullamannen - Himmelstorp, Kullaberg


Om du är lite lat och hellre håller dig inom Sveriges Rikes gränser kan du passa på att dra söderut till Kullaberg och Himmelstorps hembyggdsgård. Enligt deras sajt bjuds det på kaffe och du får gärna fira både midsommar och höstagillet där. För att få den rätta känslan kolla in tv-serien först innan du beger dig dit och läs på om ”Kullamannen” som enligt legenden var en mystisk stjärntydare och siare. Tar du öresundsvägen dit är det bäst du håller dig på god fot med honom om du inte vill vakna upp på havsbotten. 

Passar: den hemkäre
För dig: som är sugen på sju sorters kakor.  Det finns såklart fler häftiga platser, här kommer förslag på några lite mer nischade:

- “The Grand Budapest Hotel” som egentligen är varuhuset ”Borlitzer Department Store” i Tyskland
- “Jurtjyrkogården” i Bangor, Maine
- byn Spectra från ”Big Fish” i Monogomery Alabama
- Royal Victorian Manor från “Groundhog Day”
- Top Notch Burger Spot in Austin Texas från “Dazed and Confused”
- Angel Falls i Venezuela som inspirerade vattenfallet i filmen “Up”
- och till sist i princip hela Irland för några av de vackraste platserna från “Game of Thrones”, däribland Winterfell och The Wall.Har ni fler restips i filmens spår? Kommentera nedan.
| 21 juli 2015 18:00 |