Film

Skribent

Thomas Linnaeus

14 maj 2022 | 06:00

En av Robert Eggers första kortfilmer finns nu online

I en kortfilm från 2006 återberättar Robert Eggers, regissören bakom “The Northman”, sagan om Hans och Greta.
“The Northman”-aktuella Robert Eggers har en liten, men imponerande meritförteckning. Räknar man storproduktioner har regissören bortsett från “The Northman”, bara gjort “The Witch” och “The Lighthouse”. Förutom dessa har Eggers även gjort kortfilmer. En av dem, “Hansel and Gretel” är tillgänglig på Youtube.

Den tyska folksagan som bröderna Grimm publicerade på 1800-talet, är denna gång skildrad som en klassisk stumfilm från tidigt 1900-tal. Eggers, som tidigare inkluderat surrealistiska element i bland annat “The Lighthouse”, väljer återigen en liknande berättelseform i “Hansel and Gretel”.
 
 
För att vara en debutfilm, är “Hansel and Gretel” minst sagt imponerande. Kortfilmen släpptes 2006, och redan här visar Robert Eggers vilken enorm talang han har som filmskapare och vilket unikt tillvägagångssätt han har för att berätta. Sagan om Hans och Greta, har redan skildrats om och om igen, men Eggers lyckas göra det på just sitt sätt. Uppskattar du hans storfilmer kommer du att uppskatta “Hansel and Gretel”.

Likt många andra storfilmsregissörer, gör Eggers mer långfilmer än kortfilmer i nuläget. Efter kritikerhyllade “The Northman”, planerar Eggers att regissera en remake av “Nosferatu”, samt en miniserie om Rasputin.

Vilken tycker du är Robert Eggers bästa film?
| 14 maj 2022 06:00 |