BIOPREMIÄR

Skribent

Alexander Dunerfors

26 september 2014 | 10:30

Se hur skådespelarna i "Boyhood" förändrats under 12 år

Därför är Richard Linklaters nya drama den mest ambitiösa filmen du kan se i år.
De flesta filmskapare skulle fuska sig fram med olika skådisar, om de ville berätta en historia om en pojkes uppväxt. 

Nu är inte Richard Linklater som de flesta filmskapare. Så han bestämde sig i början av 2000-talet att sätta ihop en filmfamilj, och sedan följa dem en vecka om året tills barnen blev vuxna. Hans egna dotter fick en av rollerna och hans trogne medarbetare Ethan Hawke nappade han också. Med Patricia Arquette och nykomlingen Ellar Coltrane var gänget komplett. De spelade in de första scenerna i maj 2002. 

Nu, 12 år senare, har "Boyhood" fått biopremiär.


Ellar Coltrane - 8, 11, 13 och 17 år gammal

När huvudrollen som Mason gick till sexårige Ellar Coltrane skrämdes han aldrig av det ambitiösa projektet. "När man är ung tar man saker som de kommer och bara hänger på åkturen. Ju äldre jag blev desto mer insåg jag hur stort det var på väg att bli, då hade det blivit en del av mitt liv. Jag gick inte i skolan, jag höll aldrig på med sport. Så filminspelningen blev den enda struktur jag hade i livet", berättar Coltrane för Today.com.


Lorelei Linklater - 9, 13, 14 och 18 år gammal

Storasyster Samantha spelas av regissörens dotter, Lorelei Linklater, som också hade en liten roll i hans "Waking Life" från 2001. Hon är den enda av skådespelarna som funderade på att hoppa av. "Jag var runt 12 och frågade om min karaktär inte kunde bli dödad. Ett litet tag ville jag inte vara med. Jag började nog bli deprimerad i verkliga livet. Det var först senare när projektet började få uppmärksamhet som jag mycket mer såg fram emot att filma nästa del", säger hon till Cosmopolitan.


Ethan Hawke - 32, 34, 36 och 41 år gammal

Med rollen som den strulige pappan har Ethan Hawke nu varit med i åtta av Richard Linklaters filmer. Inklusive den omtalade romantiska "Before"-trilogin som sträcker sig över 18 år. Ändå blev "Boyhood" en surrealistisk upplevelse: "Jag började filma för 30 år sedan, men har aldrig gjort något som det här. Det liknar inget annat jobb. Jag visste inte att det kunde göras", berättar han i en intervju med Vulture.


Patricia Arquette - 35, 37, 40 och 44 år gammal

Patricia Arquette spelar den ensamstående tvåbarnsmamman som strävar efter att ge barnen en bra tillvaro. Hon minns när hon hörde talas om Linklaters mastodontprojekt för första gången: "Vi träffades kort på en fest. Han berättade att han tänkt filma en vecka om året, i tolv år. Det kändes som en alternativ verklighet hade öppnats upp för mig. Det lät otroligt! Jag tackade ja direkt, och jag har aldrig tvivlat på filmen sen dess. Men det sista året var ledsamt, jag ville inte att det skulle ta slut", säger Arquette till Collider.

Se trailern nedan:


"Boyhood" har biopremiär idag, 26 september.
| 26 september 2014 10:30 |