Film

Skribent

MovieZine

10 juli 2017 | 16:30

Se första trailern till ”Silvana - Väck mig när ni vaknat”

Möt artisten Silvana Imam bakom den offentliga mediebilden.
Silvana Imam har de senaste åren tagit Sverige med storm och hennes kompromisslösa texter har fångat en generation. I dokumentären ”Silvana - Väck mig när ni vaknat” får vi följa henne på nära håll från undergroundartist till ikon, en resa som innehåller framgångar, motgångar och, inte minst, kärlek.
 
Vår recensent Fanny Degerfeld har smygtittat och delar ut högsta betyg till filmen om Silvana. "En fantastisk film som har allt! Ett komplext personporträtt, en berättelse om musik, politik, en trevande kärlekshistoria, kändisskap och ångest" skriver Fanny i sin recension, som publiceras närmare premiären.
 
Nu har den första trailern släppts:
 
 
Bakom filmen står regissörerna Mika Gustafsson, Olivia Kastebring och Christina Tsiobanelis, som själva berättar varför de ville göra den:

”Det sveper bruna vindar genom Europa och Sverige. Det främlingsfientliga har tagit sig in i de partipolitiska rummen. Hatbrott mot de ickenormativa är en del av vardagen för många.”

”För förändring krävs det motkrafter och de finns. Inte minst i kulturen. Vi vill att Silvana i denna film ska utgöra ett sådant exempel på motkraft. Någon som är självklar, tar plats och utgör ett motstånd där kreativitet och skapande inte har någon sexuell läggning, klass, etnicitet eller kön, utan snarare drivs av utopier, drömmar och idéer.”

”Vi vill att filmen ska ge pepp och kraft till dem som kan spegla sig i Silvana, hennes musik, hennes kamp och förstås i kärleken till Beatrice. För trots att vi befinner oss på 2000-talet i en relativt tolerant del av världen får lesbisk kärlek väldigt sällan en självklar plats, varken i dokumentärfilm eller i andra mediebilder vi möter. Samtidigt vill vi göra en filmisk historieskrivning av en nutida feministisk ikon.”

”Vårt mål är att berätta en allmänmänsklig historia om kärlek och kampen att få vara sig själv, något vi tror att de flesta kan känna igen sig i. Filmen kan skapa debatt om könsroller, om samkönade relationer och historier som inte berättas. Men den är också en del av en revolution där unga tjejer ges utrymme att våga ta plats och inte bara vara tjejen som sitter bredvid medan killen skapar.”

”Silvana - Väck mig när ni vaknat” kommer på bio 15 september.
| 10 juli 2017 16:30 |