Film

Skribent

Andreas Samuelson

28 oktober 2023 | 06:00

Brian Cox var den första Hannibal Lecter i 80-talsthriller - se den på tv i natt

Innan han porträtterades av Anthony Hopkins så dök Hannibal Lecter upp i Michael Manns thriller ”Manhunter”. Se den på SVT1 i natt.
Hannibal Lecter är tveklöst en av filmhistoriens mest ikoniska - och kusliga - karaktärer. Anthony Hopkins spelade honom i klassiska ”När lammen tystnar”, samt två uppföljare, och tog hem en Oscar för rollen. Mads Mikkelsen tog över i TV-serien ”Hannibal” och fick även han fin kritik.
 
Men först ut att axla den sluga kannibal-doktorn var begåvade karaktärsskådespelaren Brian Cox i Michael Manns thriller ”Manhunter” (1986). Filmen bygger på Thomas Harris roman ”Röd drake”, som senare filmatiserades 2002 med Hopkins i rollen. Här tar gamla FBI-agenten Will Graham (William Petersen) hjälp av den inspärrade Lecter för att fånga ökända seriemördaren Francis Dollarhyde (Tom Noonan).
 
Det är en spännande, effektiv thriller i bästa Michael Mann-stil, nio år innan han gjorde ”Heat”. Tyvärr floppade ”Manhunter” på bio men har på senare år uppnått kultstatus, troligen mycket tack vare de senare Lecter-projekten samt Petersens popularitet i ”CSI: Crime Scene Investigation”.
 
Det är en imponerande ensemble som även inkluderar Dennis Farina som FBI-agenten Jack Crawford, Kim Greist (”Brazil”) som Grahams fru, en ung Joan Allen (i sin andra filmroll) och Stephen Lang (”Avatar”, ”Don’t Breathe”) som reportern Freddy Lounds.
 
Men det är ändå Cox som stjäl showen i sin karismatiska, perfekt nedtonade tolkning av Lecter som gör att man nästan glömmer Hopkins och Mikkelsens insatser. Veteranen fick rollen efter att John Lithgow, Mandy Patinkin, William Friedkin och Brian Dennehy varit påtänkta och baserade sin prestation på en verklig, skotsk seriemördare.
 
Här kan du se ”Manhunter”:

• Ikväll 00.25 på SVT1
• Streama på SVT Play
 
| 28 oktober 2023 06:00 |