Film

Skribent

MovieZine

30 juli 2021 | 10:30

Scarlett Johansson stämmer Disney över ”Black Widow”

Skådespelerskan hävdar kontraktsbrott - redo att släpa Disney till rättssalen.
Black Widow är redo för en fight. Inte med någon ny serietidningsskurk, utan med giriga filmstudiobossar hos Disney.

Skådespelerskan stämmer The Walt Disney Company över deras beslut att skicka storfilmen ”Black Widow” till streaming. Hon menar att det skadar filmens biointäkter och går emot hennes avtal med Disney-ägda Marvel.

Disney kontrar med att påminna henne om de 20 miljoner dollar som hon redan fått i lön.
 

Johanssons stämningsansökan mot Disney

 
Orsaken till bråket är Marvels superhjältefilm ”Black Widow”, som skulle släpps på bio redan våren 2020. Pandemin satte stopp för planerna. När den till slut hade premiär för några veckor sedan valde Disney en ny strategi - biopremiär och streamingpremiär samma dag.
 
Skådespelerskan menar att hennes avtal med Marvel utlovade en exklusiv biopremiär, och att Disneys beslut att langa ut filmen på streaming sabbade biointäkterna - och därmed hennes chans till en tjusig bonus.

”Disney har avsiktligt förorsakat Marvels kontraktsbrott, utan berättigande, för att hindra Ms. Johansson från att få ut sina fulla förmåner från avtalet med Marvel”, står det att läsa i stämningsansökan som lämnades in under torsdagen.

”Disneys kontraktsbrott drog framgångsrikt miljoner fans från biograferna och mot streamingtjänsten Disney+”.
 

Disney slår tillbaka: "20 miljoner dollar räckte inte?"

 
Disney svarar med att kalla Scarlett Johanssons stämningsansökan för "ogrundad" och "särskilt respektlös mot COVID-19-pandemins skrämmande och långvariga globala effekter", skriver The Wrap.
 
De passar också på att påminna skådespelerskan om hennes saftiga lönecheck:
 
"Dessutom har releasen av "Black Widow" på Disney+ med Premier Access avsevärt ökat hennes chanser till kompensation utöver de 20 miljoner dollar som hon hittills har fått".
 
 

En ny era i Hollywood

 
Scarlett Johansson är inte den enda som rasar mot en stor studio i spåren av coronapandemin. När Warner Bros meddelade att de släpper samtliga filmer från 2021 på amerikanska HBO Max, lyckades de göra sig ovänner med halva Hollywood. Warner har sedan dess delat ut runt 200 miljoner dollar till skådespelare och regissörer för att få tyst på deras gnäll. 
 
- Det är ingen hemlighet att Disney släpper filmer som "Black Widow" direkt på Disney+ för att öka antalet medlemmar och lyfta sina aktier - och de gömmer sig bakom COVID-19 som en ursäkt, säger Johanssons advokat till Variety. Vi ser fram emot att ta detta till rätten.
| 30 juli 2021 10:30 |