Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

30 maj 2017 | 09:00

Dags för kamp mellan Joel Kinnaman och Kevin Spacey i femte säsongen av "House of Cards"

Det är äntligen dags för den femte säsongen av Netflix hyllade ess i rockärmen, "House of Cards", med Kevin Spacey i spetsen. Vi har smygtittat.
Spoilervarning för händelser ur säsong 1-4 av "House of Cards".
 
När "House of Cards" dök upp hos Netflix i början av 2013 för drygt fyra år sedan, var det som den första i en lång rad av egenproducerade serier. Sedan dess har Netflix egen katalog växt så pass mycket att nya säsonger av olika serier släpps i princip varje fredag under året.
 
Kevin Spaceys gestaltning av Frank Underwood håller absolut världsklass, han har välförtjänt prenumererat på Emmynomineringarna varje år sedan serien drog igång. Det har däremot inte blivit någon vinst ännu - kanske är det Kevins tur i år? Lyckligtvis släpps den femte säsongen på en tisdag i år, för om Netflix hade valt att släppa "House of Cards" nu på fredag (vilket är den vanliga dagen för nya Netflixserier) så skulle de ha missat det sista datumet för att kvalificera sig till årets Emmygala.
 
Large 07fcd93310c1d70efdfc2bb34f462c0c hoc 3
 
Under den fjärde säsongen introducerades Joel Kinnamans karaktär, Will Conway, som är den republikanske presidentkanditaten i valet. För er som inte minns det, så lyckades Frank att nästla sig hela vägen fram till presidentposten utan att en enda röst lagts på honom. Under den femte säsongen är det däremot dags att ställa upp i val, på riktigt. 
 
Jag har fått kika på samtliga avsnitt i förväg och har absolut inga problem med att ge säsongen en varm rekommendation. Frank är lika fantastisk som vanligt, men framförallt är det Claire (Robin Wright) som får växa ordentligt under säsongens gång.
 
Joel Kinnaman får mycket mer att jobba med i och med presidentvalet, vilket är kul att se. Senare i år dyker Kinnaman också upp i den nya Netflixserien, "Altered Carbon", och sedan tidigare går det att se honom i "The Killing". Joel Kinnaman börjar bli för Netflix vad Alexander Skarsgård redan är för HBO.
 
Large 07fcd93310c1d70efdfc2bb34f462c0c hoc 5
 
Den femte säsongen är som bäst när Kevin Spacey och Robin Wright får spela mot varandra. Tyvärr glider vi in på en del långdragna sidospår med andra karaktärer som får handlingen att röra sig en aning för långsamt bitvis. Detta räddas däremot upp genom en helt fantastisk avslutning under de sista avsnitten. Även om jag fortfarande håller den första och fjärde säsongen absolut högst så är årets bidrag bättre än det mesta som rullas ut i år. Jag vågar också påstå att den replik som avslutar serien lär bli en av årets mest citerade, vilken det blir låter jag er uppleva på egen hand.
 
Ta en titt på trailern nedan och gör dig mentalt redo på att spendera resten av veckans "lediga" timmar med "House of Cards"!
 
 
Kommer du att ge den femte säsongen av "House of Card" en chans?
| 30 maj 2017 09:00 |