Serie

Skribent

MovieZine

9 april 2024 | 17:30

Jennifer, 24, beställde mord på sina föräldrar: Ny true crime-dokumentär chockar på Netflix

När det som först verkar vara ett inbrott som gått snett i familjens hem i Ontario snabbt börjas nystas upp, blir det mycket tydligt att dottern Jennifer Pan vet mer om vad som hänt hennes föräldrar än hon låtsas om…
"What Jennifer Did" är titeln på en ny true crime-dokumentär på Netflix. Häng med så utreder vi vad Jennifer egentligen gjorde.
 
Jennifer Pans föräldrar - pappa Huei Hann och mamma Bich Ha som är flyktingar från Vietnam - har höga förväntningar på sin dotter och de är väldigt stolta över att hon sköter sig exemplariskt som student med toppbetyg. Jennifer har ju berättat för dem att då hon var en sådan framgångsrik pianist och konståkerska, så hade hon tjänat ihop till ett stipendium till Ryerson Universitet i Toronto.
 
Det de inte vet är att alltihopa är en stor lögn: Jennifer är en notorisk lögnare som har diktat ihop en historia om sitt liv enbart för att möta föräldrarnas höga förväntningar och hålla dem nöjda. Hon har till och med ljugit om att hon studerat till farmaceut och förfalskat ett diplom!
 
 
Charaderna pågår i två år men så får dock hennes föräldrar veta hela den bittra sanningen när de kan ställa Jennifer mot väggen om att hon ljugit om att arbeta som volontär på ett sjukhus.
 
De upptäcker också samtidigt att Jennifer har en romans med sin förre skolkamrat och knarklangaren Daniel Wong. Huei och Bich ser då till att begränsa hur mycket deras dotter och Daniel får umgås, vilket gör Jennifer rasande och hon börjar planera hur hon ska kunna göra sig av med sina föräldrar för gott och äntligen själv få bestämma över sitt liv.
 
Jennifer övertalar Daniel och betalar honom 10 000 dollar för att skaffa tre stycken kumpaner (David Mylvaganam, Lenford Crawford och Eric Carty) och arrangera morden och få det hela att se ut som ett misslyckat inbrott som tagit en dödlig vändning. Det som lockar Jennifer är friheten att själv få bestämma över sitt liv men också att få inkassera ett arv på hela 500 000 dollar.
 
Och på natten den 8 november år 2010, ringer en hysterisk Jennifer ett nödsamtal och säger att inbrottstjuvar brutit sig in i hemmet, bakbundit henne och sedan skjutit båda hennes föräldrar i huvudet och därefter flytt platsen.
 
 
Mamman Bich Ha dör ögonblickligen, medan pappan Huei Hann är mycket allvarligt skadad men överlever mirakulöst. P
 
olisen ser först Jennifer som ett offer och vittne till det brutala som skett, men detta ändrar sig snabbt tack vare att hennes pappa efter tre dagar i koma vaknar upp och kan berätta för polisen att han hört hur hans dotter ”pratat vänligt” men en av förbrytarna. Han säger också att han sett att hennes armar inte var bundna bakom hennes rygg, vilket både han och hans frus armar varit.
 
Efter polisens tredje utfrågning erkänner till sist Jennifer till att ha anlitat de tre mördarna och lämnat huset olåst - men hon säger att hon själv var det tilltänkta offret och inte hennes föräldrar. Men utredarna vet bättre - de har nämligen fått vetskap om att Jennifer 10 månader innan mordet försökt övertala en annan bekant till att mörda sina föräldrar.
 
 
Jennifer blir arresterad och anklagad för mord, mordförsök och planering av mord. I december 2014 blir hon fälld för mord och mordförsök och till minst 25 års fängelse.
 
Samma straff får också Daniel Wong, David Mylvaganam, och Lenford Crawford. Eric Carty rättegång blir ogiltigförklarad men han döms senare till 18 års fängelse, men han dör i fängelse år 2018.
 
Dokumentärfilmen ”What Jennifer Did” går att se på Netflix från den 10 april och är gjord av Jenny Popplewell, känd för ”American Murder: The Family Next Door”.
 
Karin Nilsson
 
| 9 april 2024 17:30 |