Skribent

Alexander Dunerfors

25 februari 2013 | 10:01

Sång, Seth och svenska segrar lyfte galan

Visst kan en 85-åring som Oscarsgalan må bra av en liten vitaminkick då och då. Med nya producenter bakom kulisserna och en ung novis till galavärd på scen, lyckades man blåsa nytt liv i världens största filmevent och motbevisa James T. Kirks profetia.

De som eventuellt var rädda för att mannen bakom "Ted" och "Family Guy" skulle bli för vulgär inför en miljardpublik, hade ingen anledning till att oroa sig. Seth MacFarlane höll sig i skinnet och klarade eldprovet galant. Några sköna passningar slank igenom, till bland andra Harvey Weinstein, och skådespelerskor som någon gång blottat tuttarna på film fick en hel sång tillägnad sig. Han hade charmen på max, dansskorna ständigt redo och med viss guidning från "Star Trek"-ikonen William Shatner lyckades MacFarlane navigera Oscarsgalan hela vägen i hamn med flera skratt på vägen. Tina, Amy och Ricky i all ära, men oprövade kort kan ibland vara de bästa: oförutsägbarhet sägs trots allt vara nyckeln till humor.

Om du tyckte det var ovanligt svårt att tippa vinnarna i år, vänta bara tills du rättat dina resultat. Juryn överraskade oss vid ett flertal tillfällen, frågan är om någon verkligen vågade hoppas på två gubbar till "Django Unchained"? Det blev också något så ovanligt som oavgjort resultat i en av ljudkategorierna (det har bara hänt fem gånger förut i galans historia), vilket ledde till att svenskarna Per Hallberg och Paul Ottosson, numera något av veteraner i Oscarsammanhang, kunde plocka hem varsin statyett.

Mindre överraskande men desto mer kul var Malik Bendjellouls seger med dokumentären "Searching for Sugar man", liksom Adeles givna vinst för temalåten till "Skyfall". Att Daniel Day-Lewis namn lästes upp som Bästa manliga skådespelare förvånade heller ingen, det gjorde däremot DDL själv med ett långt och ödmjukt tal inför en stående publik.

"Argo" blev bästa filmen (presenterat av rikets första dam!) och Ang Lee bäste regissören på en Oscarsgala som saknade en tydlig storslam. Av storfavoriten "Lincolns" 11 nomineringar blev till exempel bara två till guld. Men är det något vi kommer komma ihåg årets gala för, är det då förhoppningsvis för att ha fört tillbaka musiken in i showen. Samtidigt som man höll tidsschemat hanns det med flera musikalnummer och fina sånginsatser från storheter som Barbra Streisand och Shirley Bassey. En fyratimmarsgala blir helt enkelt ganska stel utan lite glitter, glamour och show, verkar man ha insett efter ett antal mediokra år.

"Best Oscars ever"? Så långt skulle jag kanske inte sträcka mig, men man är på helt rätt spår. Helst av allt ser jag att MacFarlane får komma tillbaks nästa år också. Lite varmare i kläderna, lite vassare, lika underhållande som inatt. 

Vad tyckte du? Kommentera nedan.

| 25 februari 2013 10:01 |