Skribent

Patrik Jonsson

24 april 2014 | 20:01

"Salem" bjuder på ännu fler häxor

Vi kollar närmare på WGN Americas skräckserie som premiärvisades i söndags i USA.

För dryga två månader sedan avslutade kabelkanalen FX sin tredje säsong av "American Horror Story", en säsong som denna gång var fylld till brädden av just häxor. Ni som nu, så här lite efteråt, drabbats av en plötslig häxabstinens kan förhoppningsvis snart pusta ut. I söndags hade nämligen det historiska häxdramat "Salem" premiär i USA, lägg gärna denna på minnet ifall ni nu suktar efter mer häxkonster.

Serien är producerad av kanalen WGN-America som faktiskt debuterar i sammanhanget, "Salem" är nämligen deras allra första produktion vad det gäller dramaserier. I och med detta står naturligtvis mycket på spel för kanalen och för oss nyfikna tittare är det självklart lite svårt att sia om hur detta kommer att gå. Man har liksom ingenting från tidigare produktioner att gå på, detta blir ungefär som då History Channel debuterade i genren för två år sedan med "Hatfields & McCoys". För dem blev den en succé, en succé som håller i sig än idag med efterkommande serier som "The Bible" och "Vikings". Hur det ska gå för WGN återstår nu att se, jag håller dock självfallet alla tummar för att det ska gå bra. Att fler kanaler ger sig in i leken är bara positivt, då blir det ju mer TV-serier för alla oss hopplösa serieknarkare att girigt knapra i oss.

Precis likt den tredje säsongen av "American Horror Story" ("Coven") kommer även "Salem", kanske inte helt osökt med tanke på dess titel, att blanda in de verkliga händelserna vilka tog sin plats i Massachusetts mellan åren 1692 och 1693. Händelser som i folkmun blivit kända som "Häxprocesserna i Salem", ja eller helt enkelt "The Salem Witch Trials", där 20 människor avrättades, de flesta av dem kvinnor. Flera hundra blev dock förföljda, fängslade och torterade. Häxprocesserna startade även en masshysteri som sedan skulle sprida sig långt utanför USA:s gränser. Där "American Horror Story" endast snuddade vid ämnet kommer "Salem" att utspela sig på plats och under just åren 1692-1693. Jag skulle nog dock inte vilja säga att den är helt verklighetsbaserad. Mycket talar för att vi är ämnade att mötas av en hel del magi och häxkonster, men mycket av handlingen, platserna och dess karaktärer grundar sig alltså i de verkliga häxprocesserna i Salem.

Tidigare här i veckan tog jag mig an pilotavsnittet, jag hade inte några större förväntningar utan kände mig helt enkelt bara lite nyfiken på vad WGN nystat ihop. Att döma utifrån pilotavsnittet är "Salem", inte helt oväntat, absolut inte någon direkt faktabaserad serie. Här drog man på med både våld, sex, blod och annat snuskigt obehag. Jag tyckte det inte var gjort med samma fingertoppskänsla som i "American Horror Story", men det var inte för den sakens skull helt hopplöst heller. Jag skulle vilja säga, trots innehållet, att det var underhållande. Piloten slog mig inte av stolen, jag kommer dock att titta vidare, potential finns onekligen. Dessvärre finns det även en chans att det blir för mycket och rent av löjligt. Skådespelarna, som jag kommer att komma in på mer här nedan, var väl i överlag helt okej. Det fanns dock några svaga kort där och ifall de inte snabbt nog växer in i sina roller kan även detta bli ett problem för seriens framtida avsnitt.

"Salem" har som sagt häxorna gemensamt med "Amerian Horror Story: Coven", jag skulle dock vilja påstå att de också är i stort sett allt. "Salem" är nämligen mycket mer på allvar, här fanns definitivt inte mycket med glimten i ögat om man säger så. Detta behöver naturligtvis inte vara negativt, men det kan ju bli en rätt svår balansgång då man hela tiden ska vara gravallvarlig. Serien påminde även till vissa delar av filmer som "Exorcisten" och "Evil Dead", inga tunna klassiker dirket, naturligtvis håller inte serien deras klass, men det finns alltså bitar och händelseförlopp som påminner om just dessa tu filmer. Piloten var kort och gott medelbra, med potential att gå åt både det negativa och positiva hållet, framtiden får helt sonika utvisa.

Bakom serien står herrarna Adam Simon och Brannon Braga, den förstnämnde har tidigare varit in lite på samma område, det vill säga den "verklighetsbaserade" rysar/skräck-genren. 2009 skrev han nämligen spökfilmen "The Haunting in Connecticut", på hans CV hittar vi även produktioner som "The American Nightmare" (2000) samt "Lock Up" (1989). Hans partner Brannon Braga är väl den som är lite mer bevandrad i TV-serievärlden och där kan nämnas serier som "24", "Star Trek-The Next Generation", "FlashForward" och dessvärre även "Terra Nova". Det finns med andra ord en rätt så blandad kompott mellan dessa tu och ifall det är postitivt eller negativt är ännu så länge för tidigt att spekulera i.

I huvudrollerna finns bland andra Janet Montgomery ("Black Swan"), Shane West ("ER" & "Nikita"), Seth Gabel ("Arrow" & "Fringe") samt Tamzin Merchant ("The Tudors" & "Jane Eyre"). Inte någon rollista med direkt jättekända ansikten med andra ord, detta kan dock även ligga till seriens fördel, ty det är inte alltid en TV-serie måste prydas av skållheta affischnamn. Finns här ett bra manus och väl utvecklade karaktärer finns det egentligen ingenting som säger att detta inte kan gå vägen. Pilotavsnittet var visserligen från och till lite skakigt i dessa avseenden, men personligen ska jag ändå ge serien en chans. Med detta sagt vill jag dock understryka att jag inte är direkt jättepeppad. Häxor har egentligen aldrig varit min grej, men jag tyckte att "American Horror Story" skötte det hela mycket väl så lite mersmak har jag onekligen fått.

"Salem" hade alltså premiär i USA i söndags på WGN och dess första säsong består av tretton avsnitt. En trailer har ni här: Våld, sex, blod, djurmasker och en stygg figur där på slutet, kan detta vara något tror ni? Kommentera gärna nedan.
| 24 april 2014 20:01 |