Film

Skribent

Belinda Graham T K

13 juli 2023 | 18:00

15 saker som händer i varenda "Mission: Impossible"-film

Räkna med spring, svek, svindlande stunts - och väldigt mycket Tom Cruise.
”Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One” är årets actionfilm, sommarens blockbuster, en 5-plus-upplevelse… och en film som är väldigt, väldigt mycket Tom Cruise. Tom Cruise vet vad publiken vill ha och vad publiken förväntar sig från en ”Mission: Impossible”-film och en Tom Cruise-actionfilm… och vid filmgudarnam vad han levererar!
 
Här benar vi ut vad som brukar vara med i en ”Mission: Impossible”-film eller en Tom Cruise-rulle. Karln är nästan en egen franchise vid det här laget – och han lär vara den sista filmstjärnan som fortfarande kan sälja biobiljetter. Och hur bra levererar ”Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One” på olika punkter?
 

1. Tom Cruise gillar att bjuda publiken på snygga vykort

 
 
Kommer ni ihåg alla varv som Tom Cruise körde runt triumfbågen i Paris på en motorcykel (och utan hjälm) i ”Mission: Impossible – Fallout”? Kommer ni ihåg när han sprang genom halva London och hoppade från ett fönster ut på ett tak? Ni kommer inte att bli besvikna på ”Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One”!
 
För här blir det ännu fler besök i några av världens tjusigaste turistdestinationer. Bland annat så springs det genom vackra Venedig så intensivt att det känns som om Tom Cruise är på väg att göra en Google Maps av den sjunkande staden till fots. Och så åks det båt på kanalerna. Och hoppas över kanaler.
 
Och givetvis går alla vägar till Rom… så småningom. Väl där blir det en spektakulär biljakt. Och ett snyggt vykort med Colosseum i bakgrunden. Ingen kan klaga på att hen inte får resevaluta för sin biobiljett!
 

2. Humorn – lågmäld men effektiv

 
Large 0dac9dff98c4c093e5079227f892fe6a pegg
 
En Tom Cruise-film driver aldrig med spänningen. Allt är på blodigt allvar. Det här är inte Marvel. Men visst finns det humor…
 
En av de roligaste replikerna levereras alldeles i början av filmen och är samma skämt som vi filmnördar dragit i åratal – att Impossible Missions Force och International Monetary Fund har samma initialer: IMF. Den sistnämnda organisationen finns på riktigt och försöker rädda världen genom ekonomiska grejor… vilket kanske inte är lika explosivt och cineastiskt som Tom Cruises IMF. Men man måste gilla initialerna! Och de har en podcast om global ekonomi.
 

3. Tom Cruise gillar att köra motorcykel utan hjälm

 
 
Tom Cruise i en Tom Cruise-film – vare sig det är ”Top Gun”-franchisen eller ”Mission: Impossible”-franchisen – gillar att köra motorcykel utan hjälm. Detta är något som vissa brukar reta sig på, eftersom det sätter ett dåligt exempel för ungdomen – ”Tom Cruise kör motorcykel utan hjälm så varför ska jag ha hjälm?”.
 
Det uppenbara svaret är klassikern: ”Om Tom Cruise kastar sig utför en klippa, skulle även du kasta dig utför en klippa…?” Vilket kanske inte riktigt fungerar som argument i det här fallet, eftersom Tom Cruise också har en benägenhet att kasta sig från klippor. Utan hjälm.
 
Ett bättre argument är kanske att Tom Cruises karaktärer brukar sno åt sig en motorcykel när det behövs, och folk lämnar tydligen bara nycklarna, inte någon hjälm. Så därför måste han köra utan hjälm. Det innebär inte fri lejd för familjemedlemmar att köra motorcykel utan hjälm.
 

4. Tom Cruise gillar att slänga sig från höga höjder

 
 
Tom Cruise har kastat sig från diverse skyskrapor och andra höga objekt i så många filmer – och i den förra filmen dinglade han från en hög klippa medan helikopterdelar regnade över honom. Snacka om cliffhanger!
 
I den här filmen kommer det bästa stuntet någonsin av Tom Cruise. Han kastar sig från en klippa med en motorcykel! Ja, detta är det stunt som pryder bioaffischen. Man behöver inte veta mer för att vilja se filmen – Tom Cruise kastar sig med en motorcykel från en klippa för att komma med tåget! Ja, det är knepigt när tåget inte håller tidtabellen!
 
Men frågan är väl inte om Tom Cruise kastar sig ut och gör vanvettiga stunts – frågan är väl hur BRA dessa stunts är? Alla får toppbetyg. Även de utan motorcykel. Och ja, Tom Cruise kastar sig från en klippa med en motorcykel UTAN hjälm. Så moralpoliserna kan konstatera att Tom återigen sätter ett dåligt exempel för ungdomen. Och alla 60-plussare som vill återuppleva ungdomen.
 

5. Tom Cruise gillar att springa – ensam

 
 
Biljakter, helikopterjakter och andra fordonsjakter i all ära. Tom Cruise är en mästare på att ta sig fram med apostlahästarna. Och att få det att se snyggt och spännande ut. Varje ”Mission: Impossible” med självaktning måste ha en scen – minst – där Tom Cruise springer som om världens framtid hängde på hans språngmarsch.
 
”Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One” har två sådana minnesvärda scener. Och ja, de bästa ”Tom Cruise springer”-scenerna är de där Tom Cruise springer ensam (möjligen vägledd av Simon Peggs röst) - i ”The Mummy” hade Tom Cruise sällskap av Annabelle Wallis när han sprang. Självklart blev inte ”The Mummy” en succé.
 

6. Tom Cruise gillar att prata franska

 
 
Gillar Tom Cruise franska skådespelerskor speciellt mycket - eller gillar han bara att visa upp hur bra han är på att prata franska? Emmanuelle Béart (”Mission: Impossible”), Léa Seydoux (“Mission: Impossible - Ghost Protocol”) och Alix Bénézech (“Mission: Impossible – Fallout”) har tidigare förgyllt franchisen med sin trivsamma franska charm – eller femme fatale-charm.
 
Nu är det Pom Klementieffs tur att prata franska med Tom. Och att försöka ta kål på hans karaktär Ethan Hunt.
 
Men ingen bad girl kan väl i långa loppet stå emot Toms charm… oavsett vem han spelar?! Och det blir knappast mer franskt än en karaktär som heter Paris. Full pott för frankofiler!
 

7. Bad good girl, good bad girl...

 
 
”Mission: Impossible” lever för sina good bad girls och bad good girls – men vilka är hjälpare och vilka är stjälpare? Det är inte alltid så lätt att bena ut.
 
Kan man lita på Ilsa Faust och vad i hela världen håller hon på med nu för tiden? Kommer Paris att visa sig ha ett hjärta under den hårda lönnmördarytan? Kommer White Widow att lägga beslag på Ethan Hunt för egen räkning eller röja honom ur vägen?
 
White Widows mamma Max var och är förresten ”Mission: Impossible” franchisens bästa good bad woman – Vanessa Redgrave regerade som vapenhandlaren Max som man trodde skulle ta kål på Ethan Hunt eller i alla fall försöka - men istället visade det sig att hon blev en viktig medhjälpare och allierad.
 
Tidigare i franchisen har Tom Cruises Ethan Hunt också fått ihop det med professionella mästertjuvar – men ingen av ”Mission: Impossibles” good bad girls har gnistrat så som Hayley Atwell. Hon formligen lyser som en nyputsad juvel i varenda scen hon är med i.
 

8. Det är svårt att få plats när det är fullbokat

 
 
Tidigare i franchisen har Tom Cruise hängt och dinglat från helikoptrar och flygplan … det kan låta som mindre spännande att hänga och dingla från ett lyxigt tåg av modell Orientexpressen. Men tänk till och tänk om. Det här blir till det mest spektakulära ”jag reser utanpå fordonet” vi varit med om hitintills. Och det blir ännu bättre när tåget börjar störta ner i en ravin... då kan det vara en fördel att snabbt kunna klättra utanpå... eller genom alla vagnarna.
 

9. Det kanske räcker att tala lugnande

 
 
Tom Cruise behöver inte slå ner eventuellt motstånd. Han behöver bara tala lugnande och hypnotiskt (och eventuellt kan han slå ner motståndet sedan). Det har han bland annat visat i många tidigare ”Mission: Impossible” filmer och även i ”Jack Reacher”.
 
I ”Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One” står Tom Cruise ovanpå ett skenande tåg och lyckas ändå sträcka ut handen som en lejondomptör och tala lugnande med motståndet. Istället för att direkt puckla på dem.
 
Och i den här filmen är Tom Cruises allra första scen att tala lugnande till en mycket nervös Foodora-leverantör – som visar sig vara något helt annat än en Foodora-leverantör. Vilket bevisar att förmågan att lugna både eventuella allierade och motståndare är guld värd. Även om ens take away i alla fall kommer att självantända inom fem röda sekunder.
 

10. Det finns alltid en bomb

 
Och visst borde det vara Tom Cruise som ska göra hjältegrejen och desarmera bomben? James Bond delegerar väl aldrig sådana saker? Och visst ska bombhotet komma i slutet... Neeeehej, bomben kommer alldeles i början av filmen och det är lille Benji Dunn (Simon Pegg) som får stå och klura med bomben. Kors i taket!
 

11. Heja ”the guy in the chair”!

 
 
Simon Peggs röst brukar guida Tom Cruise när han springer omkring. Det här är den försa gången som det inte fungerar. Vad är hjälten utan ”the guy in the chair”? Det visare sig att svaret är: Helt vilse.
 

12. Man ska aldrig lita på chefen

 
Som vanligt kan IMF-gänget bara lita på sig själva. Alla är ute efter dem. Även deras egen regering. Det är skarpt läge. Eller som Simon Pegg säger: Det är ännu en måndag.
 
Man ska förresten aldrig lita på folk som tar för mycket tandblekningsmedel. Det skriker ”skurk” lång väg.
 

13. Man kan alltid vänta sig en snygg bil… eller?!

 
 
Biljakten i en gul fiat där Hayley Atwell och Tom Cruise kör så det ryker tillsammans runt, runt, runt i Rom är redan en klassiker. Bara efter trailern. Och i filmen är biljakten mycket, mycket, mycket bättre. Och roligare.
 
Det byggs upp en förväntan att det är den silvergrå sportbilen som är deras flyktbil… och så är det den lilla gula fiaten som står skymd bakom. Sedan dyker panelen upp med specialgrejor… och vi väntar oss kanoner och explosioner och häftstiftsmattor som rullas ut inför förföljarna. Och vi får… vindrutetorkare. Det är underbart. Ethan Hunts min är underbar.
 
Kan du tänka dig Sean Connerys James Bond försöka imponera på ”Misch Moneypenny” i sin Aston Martin med sina tjusiga vindrutetorkare? Nej, det går inte! Och Tom Cruise som precis haft filmens ”meet cute” med Hayley Atwell… Han hade väl allra minst väntat sig att få visa vilken fantastisk helikopterpilot han är?!
 

14. Tom Cruise gillar inte teknikens framsteg

 
 
I ”Top Gun: Maverick” visar det sig att alla tekniska framsteg och förarlösa flygplan och löjliga drönare inte är någonting alls jämfört med Tom Cruise och hans högst analoga kunskaper. Han lyckas träna upp en handfull elever till att göra det omöjliga. Ja, och så gör han det omöjliga själv också. Tji fick alla som trodde att autopilot skulle rädda dagen!
 
Nu till något mycket värre – skurken i ”Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One” är en AI som hotar att ta över och förgöra världen. All världens regeringar (och en hel del andra skummisar) tror att de kan bli kompisar med och kontrollera denna AI. Bara Tom Cruise vet bättre. Denna onda AI måste dö.
 
För ett par år sedan hade detta låtit som science fiction, lika mycket science fiction som Terminator. Idag har utvecklingen kommit ikapp. Skådespelare och manusförfattare strejkar mot AI (som kan ta deras jobb) och AI har enligt experterna blivit ett reellt hot. Så reellt att någon borde trycka på pausknappen. Denne någon borde så klart vara Tom Cruise.
 

15. Vi kan aldrig lita på teknik

 
 
Nej, inte ens ”god och praktisk” teknik är att lita på. Som den där skrivaren som ska skriva ut masker. Så mycket skrivarproblem har IMF inte haft sedan ”Mission: Impossible – Ghost Protocol”. Det är väldigt roligt. Och det bidrar också till massor av extra komplikationer och spänning. Och att vi får se Tom Cruise istället för en annan skådespelare ”i mask”.
 

Hur mycket “Mission: Impossible” är ”Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One”?

 
Det måste helt enkelt bli full pott. ”Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One” är en film som är väldigt mycket ”Mission: Impossible” och väldigt mycket Tom Cruise - och det känns som att filmen slår rekord i att vara allra mest ”Mission: Impossible” och allra mest Tom Cruise. Filmen har de fetaste stuntsen och de coolaste karaktärerna och de snyggaste miljöerna och även den sötaste biljakten någonsin.
 

Vad kan man klaga på?

 
Kanske att ”Mission: Impossible” kom så tidigt denna sommar? Vad ska man nu se fram emot? Sommaren har peakat med årets första 5 plus.
 
Jag vet. Man kan se ”Mission Impossible – Dead Reckoning Part One” en gång till...
| 13 juli 2023 18:00 |