Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

6 december 2017 | 23:55

Saga Noréns öde räddar inledningen av "Brons" sista säsong

Sofia Helins magiska skådespel når nya höjder i inledningen av "Bron", tyvärr är inte själva "fallet" alls lika intressant - inte än i alla fall.
Den hyllade svensk/danska samproduktionen "Bron", hos SVT, inleder tv-året 2018 med sin fjärde och sista säsong - MovieZine har fått förhandstitta på de två första avsnitten.
 
Det är återigen "Saga-Norén-Länskrim-Malmö"-Saga (Sofia Helin) och Henrik (Thure Lindhardt) som står i centrum för vår berättelse, som den här gången kommer att berättas över åtta avsnitt - tillskilland från de tidigare säsongerna som har bestått av tio.
 
SVT har radat upp succé efter succé under 2017 med serier som "Bonusfamiljen" (första svenska serien att bli ett Netflix Original), "Innan vi dör", "Vår tid är nu" (som slagit tittarrekord) och min personliga favorit - den andra säsongen av "Jordskott" med Moa Gammel. Så. Hur väl står sig inledningen av "Brons" fjärde säsong mot SVT:s andra serier?
 
 
Lite halvdant faktiskt. Men Sofia Helins porträttering av Saga Norén har nog aldrig varit bättre. Som ni kanske minns slutade den tredje säsongen med att Saga anklagades för mordet på sin mamma... när vi nu kommer tillbaka till serien så visar det sig att två år har gått - och att Saga dömdes för mordet och sitter nu i fängelse. Henrik hälsar på så ofta kan - och så ofta som Saga tillåter.
 
Givetvis sker ett hemskt mord, med både svensk/danska anknytningar, som leder till att Henrik behöver hjälp av Saga för att lösa det. Vid sidan av detta fortsätter också sidospåret med Henriks försvunna familj. Men hittills, två avsnitt in på säsongen, känner jag inte att själva utredningen (eller Henriks barn) är mer intressant nu än vad det var under förra säsongen. 
 
På det personliga planet, både relationen mellan Saga och Henrik samt Saga själv på egen hand, är jag däremot ombord till 100 procent. Även om Sofia Helin får dra det största lasset, tack vare sin välskrivna karaktär, har Thure Lindhardts Henrik också utvecklats en hel del sedan han först introducerades under den tredje säsongen. Deras kemi och skådespel är vad som håller mig på kroken hittills. 
 
 
Med sex avsnitt kvar att berätta sin historia på, hoppas jag att även utredningsbiten och "gissa-vem-mördaren-är"-debatterna kan ge "Bron" ett värdigt avslut på alla fronter. Det är trots allt något speciellt med "Bron" i hjärtat på oss tv-serie-älskare; musiken, panoramabilderna över bron och de lite för väl igenomtänkta mordkomplotterna känns hemma.
 
Man är, som svensk, också lite stolt över hur stor serien har blivit utomlands med flera remakes, inför den sista säsongen har BBC dessutom uppgraderat "Bron" till BBC Two (från BBC Four som har en avsevärt mindre publik). Men "#VarjeSagaHarEttSlut", som SVT i hashtagform fyndigt marknadsför den sista säsongen med i sociala medier.
 
 
Den sista säsongen av "Bron" har premiär på nyårsdagen, måndagen den 1 januari. Avsnitten därefter kommer däremot att sändas varje söndag - tills sagan är slut för alltid.
 
Kommer du att bänka dig framför "Bron" på nyårsdagen? Kommentera gärna nedan!
| 6 december 2017 23:55 |