Film

Skribent

MovieZine

2 mars 2021 | 16:40

Kritikerna hyllar nya Disney-filmen ”Raya och den sista draken”

"Ett nytt Disney-mästerverk!"
Häpnande vackra animationer, en fartfylld story och ett slag för mångfald - Disneys nya äventyrsfilm hyllas av kritikerna när de första recensionerna nu har släppts.

En del anser att filmen följer en bekant mall, men de flesta blir ändå riktigt underhållna av resan in i fantasylandet Kumandra, där unga krigaren Raya söker efter en mytomspunnen drake. "Raya och den sista draken" släpps på bio samt på Disney+ på fredag, 5 mars.
 
MovieZine har den första svenska recensionen och vårt betyg landar på 4/5. Andreas Samuelson hyllar en ”fantasysaga med extra allt, som lär både roa och beröra stora som små. Ett svindlande äventyr med krigarprinsessor, drakar, Indiana Jones-fällor och kampsportsaction!”

Comingsoon sätter 5 stjärnor i betyg och kallar filmen för "ett nytt Disney-mästerverk". Skribenten Dirk Libbey lyfter även fram filmens actionscener som är på en helt annan nivå: "Vi har sett fantastisk action i animerade Disneyfilmer förr, men aldrig så mycket och så väl animerat."
 
 
Toppbetyg blir det även hos Mashable India: "En av årets bästa filmer och den kommer definitivt bli en av mina favoritfilmer någonsin. Det är en actionfilm som får mig att gråta. Den ser otrolig ut. Den refererar till filmklassiker. Den låter fantastisk. Och representationen i den kommer att definiera så många barns uppväxt."

The Wrap berättar att det varken finns någon kärlekshistoria eller musikalnummer, men det är ingenting man saknar: "Filmen är ett otroligt hantverk med rikt världsbyggande, förbluffande bilder och röstskådespeleri i toppklass. Det är mycket som pågår men resultatet är imponerande och spännande."

Los Angeles Times kritiker Justin Chang anser att berättelsens struktur kan kännas generisk, men han blir ändå underhållen: "Raya själv är en tilltalande blandning av många smarta, opretentiösa, jordnära actionhjältar från förr - den typen av karaktärer som man dras till för att de båda känns familjära och moderna."
 
 
Hollywood Reporter skriver att filmen borde ses på bio för bästa effekt: "Lägg till den här på listan över filmer du desperat önskar att du kunde se på vita duken (...) Ibland släpar tempot men oftast är det full fart som gäller. Lika imponerande är uppbyggnaden till ett djupt rörande klimax med en oväntad upplösning."

Forbes har publicerat en av filmens få negativa recensioner. Kritikern Scott Medelsohn skriver att ”Disney går på autopilot” och att filmen följer en bekant mall: ”Samma historia berättas på ett nytt sätt. Det känns som en lös remake på ”Vaiana” med teman och karaktärer lånade av ”Frost” och ”Zootropolis” (…) Allt följer en kommersiell formel och en specifik affärsplan.”
 
 
Från den 5 mars visas "Raya och den sista draken" på utvalda biografer samt som Premier Access på Disney+. Det innebär att prenumeranter på Disney+ får betala 249 kr extra för att streama filmen. (I början av juni ingår den gratis i utbudet.)
 
| 2 mars 2021 16:40 |