Raya och den sista draken 2021

Äventyr Familj Animerat Fantasy
USA
107 MIN
Svenska
Engelska
Raya och den sista draken poster

Synopsis

Handlingen följer en ensam krigare från landet Kumandra, som samlar ihop ett udda gäng för att hitta den sista draken och ena sitt land.
Ditt betyg
3.4 av 82 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Raya and the Last Dragon
Biopremiär
5 mars 2021
DVD-premiär
18 maj 2021
Digitalpremiär
5 mars 2021
Språk
Svenska, Engelska
Land
USA
Distributör
Walt Disney Pictures
Åldersgräns
7 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

1 mars 2021 | 18:00

Härligt Disney-äventyr för den moderna publiken

Disneys "Raya och den sista draken" är en fantasysaga med extra allt, som lär både roa och beröra stora som små. Ett svindlande äventyr med krigarprinsessor, drakar, Indiana Jones-fällor och kampsportsaction!
Disney öppnar återigen en sagobok, nästan bokstavligen denna gång då vår titelhjältinna i inledningen berättar om landet Kumundras spännande historia till färgglada bilder. Men vi befinner oss långt bort från några slott med prinsar och prinsessor utan i ett påhittat rike (inspirerat av länder i Sydostasien) där människor lever i harmoni med vänliga drakar. De sistnämnda tvingas dock offra sig för att rädda människorna från det hotfulla monstret Druun.
 
500 år senare återvänder Druun när människostammarna inte kan samsas om en helig sten som beskyddar dem från monstret. Det blir upp till vår krigarhjältinna Raya, den återuppväckta draken Sisu och några andra utbölingar att samla in stenarna för att rädda världen! Som ni hör är det fantasy med extra allt som serveras och där det lätt kunnat bli för barnsligt för äldre eller komplicerat för barn så är det en fin, alldeles lagom balans här.
 
Ett fartfyllt Disney-äventyr som känns både klassiskt och modern samtidigt. Raya är en sympatisk, värdig hjältinna som är både tuff och sårbar. Animationen är färgstark och detaljrik med flera fantastiska naturbilder.  Sidokaraktärerna är minnesvärda, speciellt draken som även med svensk röst utstrålar Awkwafinas sprudlande personlighet. En söt men enorm klotgråsugga (!) får agera komisk sidekick. Det finns ett ädelt, relevant budskap för barnen om att mänsklighet och fred övervinner girighet och krig.
 
Kanske passar den inte alla, speciellt längden när det kommer till yngre barn. Men det är en Disney-film för modern publik. Representation i form av kvinnliga huvudpersoner och asiatisk kultur utan att det blir påträngande politiskt. Den så kallade skurken är minst lika mänsklig som hjältarna, med tänkvärd motivation. Bland all svindlande action finns Indiana Jones-liknande fällor, blinkningar till västern och välgjorda kampsport-fighter. Oavsett om du vet hur det ska sluta så blir det aldrig tråkigt.
 
Talangerna bakom bör vara nöjda. Kombinationen av regissörerna Don Hall (som vann Oscar för ”Big Hero 6”) och musikvideoveteranen Carlos López Estrada (som regidebuterade med briljanta ”Blindspotting”) är en ovanligt lyckad sådan. Den medryckande musiken är klar en bonus där Sias ”Alive” ligger gott till för en Oscarsnominering. En animerad film med så mycket humor, action, hjärta och allvar är något som perfekt muntrar upp i mörka tider.
 
| 1 mars 2021 18:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (4)
4
sällan man ger ett sånt högt betyg på disneys barnfilmer, eller ens cgi anime, men inte sedan trassel ha de kommit en bra film fr disney, och detta är nog den första anime film från disney som är ca 2timmar lång, sett den sv vers då jag gillar dem mest. de plockat fram rätt röster med bla Ellen Bergström, snygga miljöer runt asien och en intr historia,
Läs mer
3
Det börjar bra, men det håller inte. Manuset är lite upprepande och det tar inga intressanta vändningar. Karaktärerna är annars godkända och det är snyggt gjort. Själva hotet i filmen är inte särskilt djupt och det hänger inte heller ihop med filmens budskap. Jag tror det hade varit bättre om ondskan i filmen var lite mer utvecklad. Till exempel att det fanns en karaktär som var den stora skurken och det var mer kopplat till filmens budskap.
Läs mer
2
Riktigt snygg men tycker den saknar "det", likt filmen Själen också gjorde. Disney behöver tänka lite nytt i framtiden, med tanke på hur allt ska ändras i dessa tider, varför inte en Disney-film med en pojke/man i huvudrollen? Jag ger den en 2:A av 5
Läs mer
Visa fler
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu