Serie

Skribent

Anna Thunman Sköld

5 augusti 2015 | 17:00

Så säger kritikerna om "Fear the Walking Dead"

Amerikanska tv-recensenter har fått se de första två avsnitten av "The Walking Dead"-spinoffen. Är den något att ha?
Nota bene: det första avsnittet är långsfilmslångt, 90 minuter, det andra en timme. "Fear the Walking Dead" utspelar sig precis när zombieapokalypsen bryter ut, vid ungefär den tid Rick Grimes i systerserien "The Walking Dead" hamnar på sjukhus i koma. 

Här är den officiella trailern:


Och här är kritikernas första omdömen:

Brian Lowry, tv-kritiker hos "Variety" anser att serien initialt "känns alldeles för snarkig" när den bara inriktar sig på att följa en enda "inte särskilt intressant" familj och dessutom förlitar sig för mycket på musiksnuttar för att bygga spänning. Men han tycker att det tar sig i andra avsnittet, även om han sammanfattningsvis liknar seriepremiären vid en "munsbit istället för hel fest". 

Lowrys första intryck: Lovande, men karaktärerna behöver mer kött på benen.  

TVLines Andy Patrick tycker att serien startar starkt med en "enastående rollprestation" av Frank Dillane, som spelar heroinst men att det sedan börjar halta när de andra karaktärerna ska introduceras, ungdomarna är "riktiga idioter" och en av tonåringarna får tydligen Dylan i "Beverly Hills 90210" att se ung ut. Patrick gillar dock Kim Dickens rollfigur och att det är spännande att följa hur den här gruppen hanterar den katastrof de ännu inte insett vidden av.

Patricks första intryck: Om inte annat ska man se serien för Dillanes skull.  

Ruth Cornet, redaktör hos Hitfix hade inga höga förhoppningar alls, tvärtom, men blev överraskad av hur fängslande hon fann de två första avsnitten. Det beror på välspelade rollkaraktärer, menar hon. Och att tittarna sitter inne på fler svar än de i serien, vilket bygger bra spänning av "gå inte ner i källaren"-slaget. 

Cornets första intryck: Det är ett plus att serien är precis vad den utger sig för att vara, men hoppas "vi vet nåt som inte du vet"-grejen inte dras ut på för länge. 

Tim Goodman, tv-recensent för The Hollywood Reporter, påpekar att det är mer ett regelrätt drama de första timmarna eftersom zombieviruset ännu inte gått bananer, vilket gör hela tittarupplevelsen något mindre "magnetisk" än i "The Walking Dead". Han vill inte säga "tråkigare" utan nöjer sig med ordet "långsammare".  Han tycker Dickens och Cliff Curtis är mycket bra i sina roller men stör sig enormt på hur tonåringarna porträtteras och på dumma dramaturgiska beslut (av slaget, säg inte till din tonåring att du sett en människa äta på en annan människas ansikte, säg bara att hen ska stanna hemma...). 

Goodmans första intryck: Det finns potential, särskilt när alla introduktioner klarats av, men hur länge klarar serien av att "skynda långsamt" innan den når samma punkt som "The Walking Dead"?  

"Fear the Walking Dead" har premiär 23 augusti på AMC i USA. Ingen svensk kanal har ännu sagt om de köpt in den.
| 5 augusti 2015 17:00 |