Film

Skribent

Andreas Samuelson

12 juni 2015 | 08:15

Så minns vi Christopher Lee

En sann stjärna har lämnat oss. Christopher Lee både berörde, roade men framför allt skrämde fler generationer biopublik än någon annan. Här är några av höjdpunkterna.

71 år som skådespelare med över 250 roller på meritlistan. Ingen filmkarriär liknar Christopher Lees, och inte heller någon skådespelare. Med en sylvass blick och en rungande stämma gav han liv åt både vampyrer, trollkarlar och detektiver.


Alla - vare sig du är 10 eller 80 - har en favoritfilm med den legendariske britten. Här är några höjdpunkter från det imponerande CV:et.


Hammers skräckfilmerÄven om hans talang räckte längre så var Lee trots en av biodukens mest använda - och bästa - skurkar. Hans genombrott kom med brittiska skräckfilmsbolaget Hammers filmer. Först som monstret i “Frankensteins förbannelse” innan han blev greve Dracula med hela världen via “I Draculas klor”, en roll han rekordupprepade hela nio gånger. Han spelade även mumie i “Mumiens hämnd”, och hade nästan alltid vännen tillika legenden Peter Cushing mot motståndare.


Sherlock Holmes


Large 5c1a58fcb8d13f7ae08e4422c01ded11 sherlock


Han var en hejare på att spela skurk men hade självfallet andra sidor. En av dem fick han visa i flera filmatiseringar av Arthur Conan Doyles berömda detektiv. Först spelade han den hotade Sir Henry i “Baskervilles hund” (1959) mot Cushings Holmes innan Lee själv axlade manteln i “Ett fall för Sherlock Holmes” (1962) samt två TV-filmer hela tre decennier (!) senare.


James BondAgent 007 har konfronterats med många mäktiga motståndare men Lees excentriska gentlemannaskurk Scaramanga i “Mannen med den gyllene pistolen” var något alldeles extra. Inte nog med ett guldvapen - han behövde bara ett enda skott för att ha ihjäl sina rivaler, och ägde dessutom en egen ö. Intressant fakta är att Lee var kusin till Bonds skapare Ian Fleming, som urpsrungligen ville ha Lee som skurken i första filmen “Agent 007 med rätt att döda”.


Dödlig skörd


Large 5c1a58fcb8d13f7ae08e4422c01ded11 wickerman


Idag kanske mest känd som originalet nyinspelad som en av Nicolas Cages värsta kalkoner, denna lilla 70-talspärla var en av Lees personliga favoritroller (han ställde till och med upp gratis). En riktig kultrulle med ett skrämmande, klassiskt slut - och Lee i klänning och peruk!


Sagan om ringen


Large 5c1a58fcb8d13f7ae08e4422c01ded11 sagan


När Peter Jackson skulle filma J.R.R. Tolkiens berömda bok var valet av skådespelare till ondskefulle Saruman inte svårt. Inte bara för hans talang utan för en imponerande kunskap kring boken och historien - han läste boken en gång om året och fick ofta agera konsult åt makeup-artisterna. Han var dessutom först att bli rollsatt i filmen och den enda i ensemblen och teamet som träffat Tolkien på riktigt.


Star WarsVi behöver inte diskutera George Lucas ökända del I-III av den populära science fiction-serien. Vi kan bara konstatera att om det var någon som gjorde någon av filmerna ens en gnutta sevärd så var det Lees mäktiga insats som Count Dooku. Vem annars hade vågat sig på en lasersvärdstrid med självaste Yoda?


Tim Burton
Regissören, som tidigare samarbetat med en annan skräcklegend - Vincent Price - har alltid beundrat Lee och lyckades få med honom i småroller i hela fem filmer. Ofta  andlade det om mindre cameos men vi vill minnas en gripande stund som Willy Wonkas pappa i “Kalle och chokladfabriken” samt rösten till den gänglige prästen i “Corpse Bride”.

Vilka är era favoritfilmer med Christopher Lee?
| 12 juni 2015 08:15 |