Film

Skribent

Alexander Kardelo

14 september 2014 | 19:00

Så kan iPhone 6 förändra filmvärlden

Vi närmar oss en tid då allt fler filmer spelas in med en smartphone.
Twittra, smsa, ladda upp selfies - tiden då telefonen bara dög till att ringa med är sedan länge förbi. Men du tänker kanske inte på att du bär med dig en fullgod filmkamera i fickan. Redan nu finns det flera långfilmer som spelats in, helt eller delvis, med en iPhone. Och trenden har bara börjat.

Med en utlovat ännu vassare kamera i nya iPhone 6 kan amatörfilmare såväl som proffs slippa dyr och tung utrustning. Wired noterar att kamerans möjighet att fånga bilder i 1080p, slow motion-funktioner och upp till 128 gigabytes minne kan revolutionera hur vi gör film i framtiden. 

- 2015 kan bli året då dussintals, om inte hundratals, filmer spelas in med en iPhone 6. Jag hoppas åtminstone att folk ser det som ett användbart verktyg, säger Ricky Fosheim som själv provat på tekniken. 

Fosheim spelade in långfilmen "And Uneasy Lies the Mind" med en iPhone 5 och en budget på 15 000 dollar. I våras premiärvisades den på filmfestivalen South by Southwest. 

Också Oscarsvinnande "Searching for Sugar Man" drog nytta av mobilens möjligheter. När pengarna sinade ersatte man Super 8-kameran med en Super 8-app för 1 dollar. Dessutom finns det idag flera filmfestivaler som enbart riktar in sig på iPhone-filmade verk.

Men det som började som en kul gimmick får man numera se som det senaste steget i filmens tekniska utveckling. 

- Några av mina favoritfilmer är "Festen" och Richard Linklaters "Tape", inspelade med mini-DV-kameror på 90-talet. De håller bra än idag tack vare bra historier. Nu talar vi istället om iPhone 6 och den är definitivt här för att stanna, säger Fosheim. 


Tre tips till dig som vill göra film med iPhone 6:

- Använd ett objektiv som Olloclip 4-in-1 (kostar några hundra kronor)
- Sätt på en extra mikrofon för bättre ljud
- Testa dig fram med filmappar, som populära FiLMic Pro
| 14 september 2014 19:00 |