Serie

Skribent

Patrik Jonsson

6 november 2014 | 21:00

Så bra är TV-serien "Halo: Nightfall"

Tisdag 11 november är det äntligen dags för TV-serieversionen av TV-spelet "Halo". Patrik Jonsson har kollat in det actionfyllda pilotavsnittet.
Bakom projektet står 343 Industries och som exekutiva producenter hittar vi inga mindre än Ridley Scott och David Zucker. De två sistnämnda är väl knappast några duvungar i sammanhanget, men vad det gäller 343 Industries så trampas det definitivt ny mark här. 

Bolaget, en spelstudio underordnad Microsoft Game Studios, har tidigare mest pysslat med TV-spel och då inte minst med spelserien "Halo" förstås. Sergio Mimica-Gezzan ("Heroes" & "Battlestar Galactica") står för regin och serien är skapad samt skriven av Paul Scheuring ("Prison Break").

I inledningen av texten nämnde jag att detta alltså är TV-serieversionen av TV-spelet, egentligen är dock detta inte en helt korrekt beskrivning. Serien "Halo: Nightfall" ska nämligen binda samman spelet "Halo 4" med det kommande spelet "Halo 5: Guardians". Man skulle med andra ord kunna säga att "Halo: Nightfall" är en slags mellanakt och inte någon tvättäkta TV-serieversion av de tidigare spelen. Med detta sagt är alltså projektet ganska så unikt.

Vad som också bör tilläggas är att detta är en miniserie (den består av fem avsnitt) och kommer alltså inte att bli någon slags evighetsserie. Åtminstone talar extremt lite för detta i nuläget. Vad som också bör räknas som rätt unikt är att "Halo: Nightfall" kommer att sändas exklusivt genom Microsofts spelkonsol Xbox och där på Xbox Live via en kanal som kallas "The Halo Channel". Ingen annan spelkonsol (inklusive Xbox) har tidigare gett sig på att vare sig skapa eller sända en serie via spelkonsolen. Kabelkanalen Showtime kommer dock att eftersända produktionen, åtminstone är det den information jag sitter med just nu, men något premiärdatum är ännu inte fastställt.Vad handlar då själva serien "Halo: Nightfall" om? I centrum står denna gång en ny och viktig karaktär vid namn Jameson Locke (Mike Colter). En legendarisk människojägare samt agent inom ONI (Office of Naval Intelligence). För övrigt en karaktär som kommer att spela en mycket stor roll i det kommande spelet "Halo 5: Guardians". Då Locke och hans team hamnar mitt i en ödesdiger biologisk attack råkar de avslöja en plan som drar dem till en uråldrig tillika helvetisk artefakt. Väl där tvingas de till att slåss för deras överlevnad, ifrågasätta allting runtom dem och slutligen välja mellan deras lojalitet och deras liv. 

Kort och gott kan man säga att "Halo: Nightfall" fungerar som Lockes ursprungshistoria vilken ger oss insikt och förståelse för den karaktär han sedan blir i spelet "Halo 5: Guardians".

Att denna serie först och främst är skapad för fansen av TV-spelsserien "Halo" är det inget snack om, det kanske bara streaming via konsolen skvallrar om, men att det förmodligen är en stor fördel om man spelat spelen råder det ingen tvekan om. Själv är jag ytterst begränsat bevandrad i denna värld, jag spelar helt enkelt andra spel. Då kanske man kan tycka att det vore bättre ifall någon mer insatt i konceptet satte sig ned och tyckte ditt och datt? Ja i och för sig, men å andra sidan kan det ju vara intressant att ta reda på ifall serien fungerar även för oss som inte spelat spelen så där avsevärt mycket? Jag tänkte i alla fall lite så.

Så, hur lyder då domen?

Ja till att börja med ska jag väl, i sedvanlig ordning, understryka att det är svårt att ge en fullständigt dom efter endast ett pilotavsnitt, jag kan dock säga så pass mycket att jag faktiskt gillade piloten. Jag gillar sci-fi-genren, men vad det gäller TV-serier i just denna genre har jag vanligtvis mer eller mindre avskytt dem. Det är helt enkelt svårt att göra bra sci-fi i det lilla formatet, åtminstone har sådana serier mycket sällan tilltalat mig. Sedan har vi det här fenomenet där man gör filmer, i detta fallet en TV-serie, av TV-spel och sådana produktioner har jag avskytt än mer. Mina förväntningar inför denna serie var därmed inte direkt jättehöga, jag hade absolut inte blivit förvånad ifall jag fått en ny lökig "Terra Nova" serverad. En jätteproduktion som då det begav sig var minst lika hajpad som denna. Något "Terra Nova" fick jag gudskelov inte beskåda, "Halo: Nightfall" är, inte bara snyggare, utan känns även mycket mer vuxen. Något som faktiskt kommer lite överraskande då de flesta TV-spelsskildringar oftast känns rätt barnsliga, barnsliga och färgglada. Den är inte direkt färgglad, tvärtom, här kör man mycket med mörka och matta färger och manuset ligger en bra bit över det naiva tramseriet i "Terra Nova". Varför jämför jag så mycket med just "Terra Nova"? Jag vet faktiskt inte, jag bara tog ett exempel från genren där hajp och budget legat ungefär på samma nivå, nu ska jag dock sluta jämföra dessa två serier. Ni får ursäkta.

So far so good alltså, men man ska dock komma ihåg att detta knappast är något kammarspel, svidande diskbänksrealism eller djup och mångbottnad dramathriller. Det finns garanterat de som tycker att "Halo: Nightfall" även är oerhört barnsligt, men det där beror nog lite på vad man förväntar sig. Vi snackar ju ändå om en explosiv TV-spelsserie här. Det är action, det är äventyr, sci/fi och det är svultsigt. Man ska absolut inte förvänta sig något annat heller, för som ett sådant äventyr fungerade piloten riktigt bra. Dialoger, karaktärsdjup och skådespelarinsatser ligger ungefär på den nivån som den här typen av filmer samt serier brukar inneha, varken bättre eller sämre.

Sedan hade vi då det där med att vara rätt ny i gamet, hur fungerade serien för mig som inte är så värst insatt? Helt okej skulle jag vilja säga, jag kom in i det hela rätt fort och ärligt talat, så komplicerat är det inte och det var nog aldrig mening heller. Gillar man sci-fi, go for it! Dessvärre kan jag ju då inte jämföra spelen med serien, men det ska bli intressant att få höra från hardcorefansen framöver. Känner jag sådana rätt lär det bli både bu och bä, brukar ju ofta vara så, men i det stora hela hoppas jag att de flesta blir nöjda. Det har kostat pengar, "Game of Thrones"-summor, så jag antar att även Microsoft hoppas på att de flesta ska bli nöjda, en flopp vore ju inte bra. Men som sagt, jag personligen kan inte uttala mig rättvist i just den frågan.


Vad tror ni andra, kan en "Halo"-serie vara något att ha? Ser ni fram mot den och viktigast av allt; tänker ni bänka er framöver era Xbox då det är dags? Kommentera gärna nedan!
| 6 november 2014 21:00 |