Film

Skribent

Andreas Samuelson

27 juni 2018 | 15:00

Vi betygsätter de 8 stjärnorna i "Ocean's 8"

Kvinnorna tar över när ”Ocean’s”-serien får en spinoff. Sandra Bullock leder en stjärnspäckad kvinnlig ensemble men hur bra står sig deras insatser mot varandra? Vi har betygsatt.
17 år efter ”Ocean’s Eleven” (och elva år efter den senaste filmen i serien, ”Ocean’s Thirteen”) fortsätter nu mästertjuven Danny Oceans syster Debbie (Sandra Bullock) regera på familjens kriminella bana. Den här gången ska ett värdefullt diamanthalsband stjälas och till sin hjälp har Debbie en grupp skickliga sidekicks.
 
Man har samlat ihop en imponerande, mångsidig kvinnlig ensemble till den här kuppfilmen, en av de första av sin sort med så många kvinnliga stjärnor. Vi har bedömt skådespelerskornas insatser och karaktärer.
 
 

Sandra Bullock som Debbie Ocean

 
Stjärnan har på senare år blivit någon av en expert på att spela den här typen av ledarroll som med lagom doser attityd, hjärna och sval elegans rullar fram som en ångvält mot uttänkt mål. Det gör faktiskt inget att hon praktiskt taget upprepar samma typ här eftersom det funkar så bra. Hon har nog med nedtonad karisma för att både bära filmen och ge utrymme för sina motspelare.

Betyg: 4
 
 

Awkwafina som Constance

 
Förutom de bekanta med rapscenen så är Awkwafina kanske den mest anonyma i gänget, åtminstone för svensk publik. Det är dock uppenbart att den asiat-amerikanska multitalangen har utstrålning och komisk tajming. Hennes rappa ficktjuv är tyvärr en av de som får minst spelrum och expertisen är lite väl lik Matt Damons i originalserien men hon gör vad hon kan med materialet.
 
Betyg: 3
 
 

Cate Blanchett som Lou

 
Det är härligt att höra den australienska Oscarsvinnaren prata med sin riktiga accent och dessutom rocka en näst intill punkig stil långt ifrån de svala, eleganta roller vi är vana att se henne i. Hon har dessutom fin kemi med Bullock och levererar dialogen med bravur men vi hade gärna lärt känna hennes mystiska Lou lite mer. Vi hoppas på mer i uppföljarna.
 
Betyg: 4
 
 

Helena Bonham Carter som Rose Weil

 
Hur kan man inte älska denna brittiska, speciellt när hon får göra annat än spela toka i exet Tim Burtons filmer? Här är hon en hunsad kläddesigner med både karriär och självförtroende på botten. Carter sticker definitivt ut med både sin virriga rollfigur, irländska accent, excentriska stil, brittiska humor och karaktäristiska ögon. Som alltid en fröjd att se.
 
Betyg: 4
 
 

Anne Hathaway som Daphne Kluger

 
En av Hollywoods mest (oförtjänt) hatade filmstjärnor spelar - en filmstjärna. Den självupptagna, överdramatiska Kluger är en tacksam roll men Hathaway gör den till sin egen utan att spela över. Med små gester som blickar och släng med håret både övertygar och roar hon som en modern primadonna och ger lite oväntat en av filmens roligaste rollprestationer.
 
Betyg: 4
 
 

Mindy Kaling som Amita

 
Det är lite synd om Kaling för diamantexperten Amita är tveklöst filmens tråkigaste roll och mest underutvecklade karaktär (hennes ”svaghet” summeras i att hon till skillnad från sin syster saknar en man…). Kaling, som mest spelat mindre filmroller, verkar dessutom anstränga sig lite väl hårt för att inte agera som sin sitcomfigur från ”The Mindy Project” och resultatet blir lite… blekt.
 
Betyg: 2
 
 

Rihanna som Nine Ball

 
Popstjärnans tidigare filmroller har lämnat mycket att önska och det är inte direkt Oscarsklass denna gång heller. Men hennes insats som gängets tekniska snille är kanske filmens största positiva överraskning, kanske för att det stundtals känns som om hon spelar sig själv. Hon är kul, avslappnad och lyckas leverera några sköna one-liners. Allt det med välstajlade dreads.
 
Betyg: 3
 
 

Sarah Paulson som Tammy

 
Paulson är en extremt begåvad aktris och dessutom hejdlöst kul i talkshows. Det är lite synd att hon ofta får spela känslomässiga nervvrak, som i ”American Horror Story” eller här. Hennes smugglande hemmafru har dock hjärna och Paulsons närvaro är alltid pålitlig men liksom andra i gruppen lider hon lite av underutvecklad personlighet som vi hoppas ges rättvisa i uppföljare.
 
Betyg: 3
 
Vad tycker du om ”Ocean’s 8”-gänget? Vem är din favorit?
| 27 juni 2018 15:00 |