Serie

Skribent

Patrik Jonsson

8 januari 2015 | 18:00

Så bra är HBO:s "Togetherness"

Nytt år, ny säsong och nya TV-serier. En av de allra första att debutera är HBO:s komediserie "Togetherness". Patrik Jonsson har spanat in de första avsnitten.
Komediserier, ja komedifilmer med för den delen, har jag alltid funnit som en liten svår genre. Speciellt på senare år då jag upptäckt att jag skrattar åt färre och färre saker. Betyder detta att jag gått och blivit tråkig och bitter? Kanske det, jag inbillar dock mig själv att det helt enkelt inte görs så mycket av värde i den här genren som det gjordes förr i tiden. Faktum är ju att jag faktiskt tillåts skratta än idag, bara det att tillfällena till detta inte direkt överöser mig. Jag skrattar åt till exempel HBO:s "Veep" och kan åtminstone sitta där och småle åt Fox:s "Brooklyn Nine-Nine". Skulle jag dessutom få för mig att gå tillbaka i tiden och slänga i någon komedi från till exempel 90-talet, ja då skrattar jag återigen.  Problemet med att skratta sitter alltså, förhoppningsvis, inte i mig, utan hos de som ska få mig att skratta.

En annan aspekt som gör komedigenren lite marig är att vi alla kan skratta åt så vitt olika saker, det är därför jäkligt svårt för mig att sitta här och peka ut vilka serier/filmer som är roliga. De kan vara förbaskat roliga enligt mig själv, medan många av er andra kanske bara sitter där och ruskar på huvudet och fattar nada av vad jag svamlar i? Jag tänker därför inte gå in på specifika detaljer, scener eller så, utan jag tänker kort och gott berätta om serien i stort. Rent kvalitetsmässigt och här snackar jag om allt från utseende (produktion) via manus till skådespelarinsatser. 

"Togetherness" är alltså skapad av bröderna Jay och Mark Duplass, som förövrigt faktiskt TV-debuterar i och med just denna serie. Dessa killar har annars ganska många järn i elden då de kan titulera sig själva bland annat filmregissörer, filmproducenter, manusförfattare samt skådespelare. På deras CV hittar vi till exempel filmer som "Cyrus" och den prisbelönta "The Puffy Chair". Jag personligen är ärligt talat inte så vidare värst bevandrad med dessa herrar, men ni som är lite mer indiefilmintresserade har garanterat "aningen" mer know-how än mig i detta ämnet. Man skulle i alla fall kunna säga att "Togetherness" är ett enda stort Duplass-verk då bröderna har skrivit och regisserat samtliga av säsongens åtta avsnitt, Mark Duplass utgör även en av huvudrollerna.Vad handlar då det hela om frågar ni er säkert och ja, det här skulle jag vilja kalla för en klassisk relationskomedi. "Togetherness" kretsar kring två par vilka bor under ett och samma tak i utkanten av det väldiga Los Angeles. Brett och Michelle (Mark Duplass & Melanie Lynskey) gör allt vad som står i deras makt för att återfå glöden i deras förhållande, en glöd som sedan länge slocknat på grund av äktenskaplig stress och barn. Då Bretts gamla kompis Alex (Steve Zissis) och Michelles syster Tina (Amanda Peet) flyttar in hos dem, påbörjas sedermera en tragikomisk kamp för att försöka följa sina egna drömmar och fortfrande lyckas med konststycket att vara goda vänner, syskon och makar till varandra.

HBO kan mer ofta än sällan vara lite luriga med vad de egentligen kallar komedi, jag antar att det hela egentligen är upp till dig och mig, TV-publiken att avgöra. Medan deras "Veep" definitivt är en tvättäkta komediserie var till exempel deras "Enlightened" med Laura Dern egentligen minst lika mycket en dramaserie. Nu gillar jag båda dessa serier riktigt skarpt så detta nämner jag alltså inte som något negativt. Jag vill bara poängtera att "Togetherness" definitivt inte är någon slags in-your-face-humorserie, här finns det även gott om plats för en del drama. Man skulle helt enkelt kunna säga att detta är en rätt jordnära och sansad komediserie. Dramakomedi är alltså det gyllene nyckelordet här, dramakomedi kryddat med en hel del 30-årskris. Ja och jag tycker att det funkar, ibland dessutom riktigt bra. Det hela beror självklart på vad förväntar sig och på vad man, som jag var inne på tidigare, tycker att är roligt. 

Vad jag dock kan våga sitta här och fastslå är att serien är en mycket välskriven och genomtänkt sådan. Karaktärerena känns äkta och det blir aldrig så där överdrivet over-the-top. Nu har jag dock inte sett hela säsongen så någon direkt slutdom kan jag inte sitta här och ge, men jag tycker det hela verkar lovande. Välspelat är det också, detta är dock HBO så vad annat var att vänta? Jo det är sant, men jag tycker ändå att man ska berömma dem även ifall vi nu vid det här laget blivit så pass bortskämda med deras fantastiska produktioner. Amanda Peet till exempel, hon är väl inte direkt helt okänd. Det skulle dock inte förvåna mig ifall hennes karriär brakade igenom på riktigt allvar efter denna. Kan vi vänta oss fler säsonger? Ja om nu inte HBO-publiken sviker, gör något annat, ser på något annat och får denna att helt sonika falla i skymundan så tror jag absolut på minst en säsong till. Detta är bra, det är en gedigen produktion och det är trivsamt. Detta tyckte jag visserligen om nedlagda "Enlightened" också men även den fick ju ändå två säsonger så hoppet lever absolut kring denna.

Med detta sagt tycker jag helt klart att ni ska ge denna en chans, speciellt alla ni som gillar en lite mer layed back komediserie och som även uppskattar en del drama. Ja och ni sett och diggat bröderna Duplass tidigare skapelser ska inte tveka. Som jag nämnde tidigare är "Togetherness" deras serie helt och hållet.

"Togetherness" har premiär nu på måndag, den 12:e januari, på HBO Nordic och här  har ni en trailer:


Hoppas ni kommer att uppskatta denna. Nu är det som sagt nytt år och det lär bli en massa mer premiärsnack under våren. Jag är i vanlig ordning tillbaka nästa vecka, vad jag hittar på att jiddra om då återstår att se. Tack för att ni tog er tid att läsa och till nästa gång; ha det oslagbart där hemma i TV-sofforna och på återseende!
| 8 januari 2015 18:00 |