Film

Skribent

MovieZine

29 januari 2014 | 20:01

Så blir du aldrig mer rädd för skräckfilmer

Hur gör man för att stå ut med en rysare? Tre psykologer ger tips.
Jag minns det som igår när jag i princip la en kabel i brallorna efter att ha sett den verklighetsbaserade "Blair Witch Project" (tro mig, ingen skulle kunna hitta på något så läskigt). Eller när jag var tvungen att sträcktitta "Sunes jul" hela natten för att glömma monstret i "REC".

Jag tror jag talar för många därute när jag säger: Vi blir skiträdda för skräckfilmer! Och trots det kan vi inte sluta titta på de j*vla hjärtattacks-skaparna. För att lösa problem har jag bett några av landets främsta psykologer om hjälp för att få oss att, en gång för alla, slippa sova inne hos föräldrarna efter en skräckfilm…

1. Avstå från skräckfilm


En stor psykolog i Göteborg, som valt att vara anonym i sammanhanget, skänker det här relativt logiska tipset:

- Om man är väldigt lättskrämd och det tenderar att sitta i länge och påverkar ens vardagliga fungerande så tror jag helt enkelt att man ska avstå från att utsätta sig för såna filmer!

Bra sagt, men kanske inte riktigt svaret vi är ute efter. Psykologen Lisbeth Lindahl håller med föregående pratare att känsliga hjärtan ska hålla sig borta från skräckfilmer, men trots det väljer hon ändå att ge lite användbara tips:

2. Använd öronproppar


- Råd till den person som ändå hamnar på en film som är för skrämmande är att begränsa ljud- och synintryck. Ljudet påverkar ofta upplevelsen starkt, så man kan använda öronproppar som man pluggar i eller hålla för öronen när det blir hemskt. Synintryck kan begränsas genom att man tittar ner eller bort från filmduken eller har en scarf/halsduk framför sig.

Hon fortsätter med:

- Man kan använda andningsteknik för att lugna ner sitt kroppsliga system, att djupandas och slappna av. Det som också hjälper är att använda sina tankar och säga till sig själv att: "Det här är hemskt och jag är rädd, men det är bara en film. Det är inte på riktigt."

3. Bryt stämningen


En psykolog som ville vara anonym på grund av för mycket tid i media (?) har svaren på hur du aldrig mer ska behöva bli rädd till skräckfilmer:

- Bryt stämningen som producent jobbar hårt för att skapa: vänd TV eller skärm upp och ner, sjung en sång eller räck tungan till "mördaren".

Där har ni alltså psykologernas bästa tips på hur du aldrig mer behöver bli rädd för skräckfilmer. En scarf, ett par öronproppar och en tv som är upp och ner, sen är du skraj-fri. Enklare kan det omöjligt bli! 

Emil Skelterwijk

Har ni själva tips på hur man inte blir rädd för skräckfilmer - skriv gärna en rad i kommentarfältet nedan. 
| 29 januari 2014 20:01 |