Film

Skribent

Jonna Vanhatalo

14 november 2019 | 10:45

Roy Andersson: "Det är magert just nu i det svenska filmlivet"

På fredag är det äntligen dags för den svenska biopubliken att få se Roy Anderssons senaste film ”Om det oändliga”. Filmen har redan prisats och lovordats på festivaler runt om i världen, och inför premiären på hemmaplan är förväntningarna höga.
När vi träffar den populäre regissören för en liten pratstund inför Sverigepremiären, är han tydligt berörd av det varma mottagandet filmen fått på olika håll. Givetvis hoppas han att hemmapubliken också ska sälla sig till hyllningskören och säger med ett skratt:

– Jag vill såklart att de ska tycka om den och sedan vilja se den igen! Det vill man ju om man tycker om något väldigt mycket.

Roy Anderson har belönats med fem Guldbaggar genom åren. 2015 blev han dock snuvad på bland annat regipriset när han med sin ”En duva satt på en gren och funderade på tillvaron” ställdes mot Ruben Östlund och hans ”Turist”. På frågan om vem han ser som sin potentiella största rival på kommande gala svarar Roy föga imponerat:

– Tyvärr. Det är ganska magert just nu i svenska filmlivet. Jag ser inte den självklara kvaliteten lysa igenom. Det är money rules, vilket jag tycket är tråkigt. Sedan tillägger han, med beundran i rösten:

– Det är tur att vi har haft Ruben Östlund ett tag. Eller tur förresten, det är en förmån, en gåva.

Filmer tar tid att skapa och Roy Andersson säger att han ibland funderar på om han ska orka göra fler. Men han kommer snabbt på andra tankar och utbrister:

– Samtidigt funderar jag faktiskt varje timme på vad jag ska göra härnäst. För förutom min höft är jag är frisk och kry och känner att jag har mycket mer att ge!
 
 
Se ”Om det oändliga” på biograferna från och med fredag 15 november.
| 14 november 2019 10:45 |