Serie

Skribent

Fredrik Adolvsson

6 november 2023 | 10:00

Framtiden är osäker för nya "Ronja Rövardotter"

Svenska streamingtjänsten Viaplay har ekonomiska problem, och nu går det ut över en av våra mest folkkära karaktärer.
2021 fick vi veta att Astrid Lindgrens klassiska "Ronja Rövardotter" skulle filmatiseras igen, den här gången som en påkostad fantasiyserie för Viaplay. Men streamingtjänsten har under en period brottats med ekonomiska problem, och nu har man beslutat sig för att skjuta upp premiären av ett antal planerade serier. Däribland "Ronja Rövardotter". Det skriver Expressen
 
Av höstens premiärer är det bara två som går ut som det var tänkt, däribland Börje Salming-biografin "Börje" med Valter Skarsgård i titelrollen. Framtiden för övriga är högst oklar. Och det kanske inte ens kommer visas på Viaplay, säger presschefen Susanne Nylén.
 
- Ledningen har varit öppen med att de ser över samarbeten med andra aktörer och försäljningar.
 
Den svenskspråkiga "Ronja Rövardotter" består av tolv avsnitt, uppdelade på två säsonger, och är skriven av "Bron"-skaparen Hans Rosenfeldt. Första säsongen regisseras av Lisa James Larsson ("En kunglig affär").
 
I rollerna ser vi bland andra Kerstin Linden som Ronja, Jack Bergenholtz Henriksson som Birk Borkasson, Krista Kosonen ("Blade Runner 2049") spelar Ronjas mamma Lovis och Sverrir Gudnasson ("Borg") gör Birks pappa Borka. Och så Johan Ulveson som Skalle-Per, förstås. 
 
| 6 november 2023 10:00 |